latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:06 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Дабар код Санског Моста: Живот без струје и воде немогућ (ВИДЕО)

Жеља за животом на вишевијековном огњишту јача је од сваке невоље. Доказ су српски повратници у село Дабар код Санског Моста, који су након Одбрамбено-отаџбинског рата одлучили да живот наставе на згариштима порушених домова. Куће су обновили тешком муком, међутим живот без уређених путева, струје и воде практично је немогућ.
Село Дабар - Фото: РТРС
Село ДабарФото: РТРС

Живот у Дабру "стао" је у октобру 1995. године када су снаге Армије БиХ предвођене Атифом Дудаковићем "очистиле" ово село, и без крова над главом оставиле преко 500 породица. Након ратног вихора у Дабар су се вратили само ријетки.

Највећи њихов проблем је недостатак воде.

Водоводна мрежа није урађена, а бунари су празни. Због узгоја стоке, од чега већина становника живи, приморани су да се сналазе како умију.

Осим недостатка воде, повратници у Дабар муку муче и са дотрајалом путном инфраструктуром.

Јавни превоз није организован, и то најтеже пада неколицини дјеце која у школу путују у Сански Мост. Најстарије дијете Миленка Илића наредне школске године полази у први разред. У нормални условима то не би био проблем, међутим за породицу Илић постоји само једна опција.

Пустош на сваком кораку-слика је која данас описује некад богато село.

Због свега тога извјесно је да ће се исељавање из Дабра наставити. Подршка српским повратницима од општине Сански Мост свих ових година је изостајала. Тако је и данас.

Опширније погледајте у прилогу.