latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:39 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Затворена канцеларија ОЕБС-а у Стоцу

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур и амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман данас су у Стоцу затворили привремену подручну канцеларију Мисије ОЕБС-а, оформљену због проблема током изборног процеса на локалним изборима у октобру прошле године.
Затворена канцеларија ОЕБС-а у Стоцу - Фото: СРНА
Затворена канцеларија ОЕБС-а у СтоцуФото: СРНА

- Овом церемонијом затварамо привремену теренску канцеларију ОЕБС-а, коју смо отворили након што је украдена демократија у Стоцу 2. октобра. Били смо присутни почетком фебруара када су локални избори овдје поновљени под покровитељством Централне изборне комисије БиХ - рекао је Мур новинарима.

Он је истакао да је излазност на поновљеним локалним изборима 19. фебруара у Стоцу износила 75 одсто.

- ОЕБС ће, наравно, наставити да прати ситуацију у овој локалној заједници из наше теренске канцеларије у Мостару и посебно нам је драго што ћемо са нашим партнерима у Стоцу остати у вези. Али, због практичних бирократских и буџетских разлога, морамо данас да затворимо ову канцеларију - нагласио је Мур.

Хоманова је изјавила да је привремена канцеларија ОЕБС-а у Стоцу отворена када је Њемачка била предсједавајућа тројке ОЕБС-а.

- Једна од обавеза ОЕБС-а је да помогне онда када се дешавају проблеми током изборног процеса, какве смо видјели овдје у Стоцу. Дијелим задовољство Мура што је дошло вријеме да се затвори канцеларија јер то значи да су грађани ове локалне заједнице достигли демократију. Сада демократски процеси могу нормално да се одвијају - рекла је Хоманова.

Она је додала да ће посјету Стоцу искористити и да разговара са људима који користе пројекте које финансира Њемачка.

Након церемоније затварања канцеларије ОЕБС-а, организован је пријем за локалне партнере ОЕБС-а, представнике власти и цивилнога друштва.

Извор: СРНА