latinica  ћирилица
27/07/2017 |  10:30 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Пацијенти не би требало да завршавају терапију антибиотика ако им је боље

Пацијенти би требало да прекину са узимањем антибиотика када им буде боље, а не да завршавају терапију, тврди група љекара, која сматра да дуго уврежено мишљење о завршавању терапије антибиотика треба да буде промијењено.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Деценијама се већ пацијентима савјетује да треба заврше читаву терапију антибиотика, што је засновано на теорији да ће престанак узимања лијекова омогућити бактерији да преживи, мутира и постане отпорна на антибиотике.

Међутим, Мартин Левелин, професор на одјељењу за инфективне болести на Брајтон и Сасекс медицинској школи, и његове колеге тврде да то није тачно.

У анализи за Британски медицински дневник (British Medical Journal) стручњаци истичу да нема никаквих доказа који подупиру идеју да прекидање антибиотске терапије раније поспјешује отпорност бактерија.

Са друге стране, узимање антибиотика дуже него што је потребно повећава ризик да бактерије развију отпорност.

Код неких болести, микроорганизми могу да постану отпорни уколико се лијекови не узимају довољно дуго. Најочигледнији примјер је туберкулоза.

Али већина бактерија од којих је људима лоше се могу пронаћи на рукама свих људи у заједници, попут ешерихије коли и стафилококус ауреус. Оне не изазивају проблеме све док не доспију до крвотока или стомака људи. Што су дуже такве бактерије изложене антибиотицима већа је шанса да ће развити отпорност.

Ипак, британски стручњаци кажу да је потребно још истраживања како би се утврдило идеално трајање терапије антибиотика, које би могло да варира од појединца.

Извор: РТС