latinica  ћирилица
26/07/2017 |  20:31 | Аутор: РТРС

Шпирић: Не дозволити да ОБА буде кориштена за политичке обрачуне

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ Никола Шпирић изразио је наду да Агенција неће бити кориштена за политичке обрачуне и позвао посланике у Представничком дому парламента БиХ да не дозволе да она постане политички плијен једне партије.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Није ово комисија Николе Шпирића, већ оба дома Парламентарне скупштине", рекао је Шпирић, који је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, у оквиру посланичке расправе о Одлуци о измјени Одлуке о избору чланова Заједничке комисије над радом ОБА БиХ, која је у дневни ред уврштена на захтјев предсједавајућег Клуба СДС-а Александре Пандуревић.

Он је додао да би волио да су расправе о овој теми биле на нивоу достојанства посланика и без изрицања пресуда без суда.

"Лагано се креира атмосфера која БиХ може нанијети више штете него користи", упозорио је Шпирић и замолио парламент да омогући парламентарни надзор над обавјештајним сектором.

Шпирић је истакао да не постоји ниједна земља гдје обавјештајни сектор није под парламентарним надзором и да је опасно ако је онемогућен унутрашњи надзор овог сектора путем генералног инспектората.

"Најмањи је проблем да ли ће Никола Шпирић предсједавати Комисијом", додао је Шпирић и навео да ОБА, иако је то дужна, не размјењује обавјештајне податке са институцијама Републике Српске.

Он је истакао да обавјештајни сектор не смије бити изван закона.

"Очекивао сам да ће парламент стати у заштиту закона и Устава. ОБА није моја приватна агенција и ако има кршења закона, постоје институције којима сам доступан сваки дан", закључио је Шпирић.

Душанка Мајкић, из Клуба посланика СНСД-а, истакла је да никада није било мање аргумената приликом нечијег оспоравања.

"Кад је бирана комисија, Шпирић је био проблем, а знате зашто - због компетентности", рекла је Мајкићева, констатујући да је ОБА годинама била без икаквог парламентарног надзора.

Према њеним ријечима, прави је задатак видјети да ли Агенција ради добро.

"Из онога што је речено, Комисија се још није позабавила тиме да врши надзор над Агенцијом, напротив, Агенција врши надзор над Комисијом", навела је Мајкићева.

У расправу се укључио и замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а Лазар Продановић, оцијенивши да посланици сами урушавају свој дигнитет.

"Ово је невјероватна ситуација, типична за српско-српска посла и нетрпељивости", рекао је Продановић и додао да нема дилеме да треба расправљати о нечијој одговорности, али да за то треба имати аргументе.

Он је истакао да је за расправу о овој теми требало обезбиједити потребан материјал и затворити сједницу за јавност.

Извор: Срна