latinica  ћирилица
26/07/2017 |  17:45 ⇒ 27/07/2017 | 08:29 | Аутор: РТРС

Оштро упозорење институцијама БиХ из ММФ-а (ВИДЕО)

До краја септембра ријешити питање транспортне заједнице и акциза или ће средства намијењена за БиХ бити преусмјерена на пројекте у сусједне земље – упозорио је европски комесар за проширење Јоханес Хан, у писму које је адресирао на Савјет министара БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Прозвани данас одговарају да је до краја септембра могуће ријешити питање транспортне заједнице, док су акцизе и даље под великим упитником.

Да је једно причати о опредијељености за европски пут, а сасвим друго то практично дјелима и показати, лекција је коју бх. власти још нису савладале. На Ханово упозорење, од прозваних стиже порука да је на властима у БиХ да искористе кратко вријеме и донесу одговарајуће одлуке.

- Уколико БиХ до септембра не приступи регионалној транспортној заједници изгубиће ова средства, али не само средства, изгубиће уопште кредибилитет и могућност да убудуће кандидује своје пројекте за транспортну инфраструктуру у региону, поручио је Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

И док Шаровић истиче да БиХ треба бити члан ове заједнице без било каквог условаљавања, Хан упозорава да је било довољно времена да се ријеше отворена питања. Из Српске стиже јасан одговор на покушаје чланова Савјета министара да кривицу за бламажу у Трсту припишу Републици Српској.

- Проблем није Српска, него Савјет министара који се сада пробудио из 'зимског сна' и након двоипогодишње позоришне представе одлучио да за свој нерад оптужи Републику Српску, истакла је Жељка Цвијановић, премијерка Српске.

Као услов Хан јасно истиче и усвајање закона о акцизама, за који је јасно које странке су радиле на његовом рушењу. Шаровић сматра да је то питање проблематично с обзиром на општу атмосферу у БиХ и приближавање избора сљедеће године.

- Могуће је кад су у питању акцизе само у случају једног великог консензуса политичког, кључних људи и кључних странака у овој земљи. без обзира да ли се налазе у позицији или опозицији, да ли то неко може обезбиједити, ту врсту консензуса, то је већ нешто сасвим друго, што се тиче транспортне заједнице мислим да је могуће, а да ли ће се десити не знам, напоменуо је Шаровић.

Као што се не зна ни да ли ће се БиХ још једном као дијете неугодно црвенити пред европским званичницима којима се обећа, а онда правда за неучињено. Предсједавајући Предсједништва Драган Човић истиче да треба више одговорности, те да је увјерен да ће Хан врло брзо увидјети је ли БиХ кренула из застоја.

- Хоћемо ли Транспортну заједницу ријешити у наредних 7-8 дана, ја сам сигуран да хоћемо, нагласио је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

И није писмо Хана једини шамар властима у БиХ. Писао је и ММФ. Упозорава да глобални фискални оквир, који тренутно разматра Савјет министара, крши споразум који је БиХ потписала са ММФ-ом с обзиром на то да предвиђа повећање јавне потрошње на уштрб инвестиција.

Како преносе Независне новине, наводи се и да институције не желе да спроведу реформе у области смањења запослених у јавном сектору, као и у погледу смањења потрошње на робу и услуге иако су се на то обавезали кроз реформску агенду.