latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:54 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Спутњик: Америка у мисију "Балкан" креће из Црне Горе

У Црној Гори се ових дана обављају озбиљне припреме за предстојећ́у посјету потпредсједника САД Мајка Пенса. Неки сматрају да се САД одатле враћа на Балкан.
Потпредсједник САД Мајкл Пенс (Фото:Screenshot/sfgate.com) -
Потпредсједник САД Мајкл Пенс (Фото:Screenshot/sfgate.com)

Званични повод Пенсове посјете је самит лидера држава чланица Америчко-јадранске повеље, на којем ће у статусу посматрача учествовати и Србија.

Пенсова посјета оцјењује се као историјска, јер се ради о највишем америчком званичнику који ће посјетити Црну Гору још од 1905. године, када су двије државе први пут и званично успоставиле дипломатске везе.

Оно што, међутим, такође буди пажњу, не само црногорске, већ и шире јавности, јесте околност да ће Пенсов боравак у Подгорици уједно бити и прва званична посјета региону неког од представника из самог врха нове Трампове администрације.

У том смислу, већ́ су актуелне спекулације да ли заказана посјета значи и сигнал за поновно активирање озбиљнијег америчког присуства у региону, као и да ли су можда посреди кораци у правцу даљег "неутралисања руског утицаја на Балкану", пише Спутњик.

Има доста аргумената за такво размишљање, наводи Спутњик, с обзиром на то да је званични повод за ту посјету везан за учешће на специјалном састанку лидера држава чланица Америчко-јадранске повеље, а која је 2003. године основана уз покровитељство Америке како би "координисала активности подршке земљама које су заинтересоване за чланство у НАТО".

Истовремено, још један високи амерички званичник говорио је данас о улози САД на Балкану. Наиме, Хојт Брајан Ји је изјавио да САД не желе да преувеличавају ширење руског утицаја у региону западног Балкана али да ће остати опрезне.

- Предузимамо кораке да ојачамо земље западног Балкана у борби против лошег утицаја – било руског или неких других земаља. Желимо да будемо сигурни да ни Русији, нити било ком другом актеру неће бити лако да утиче на спољну или унутрашњу политику на Балкану - рекао је Ји.

Замјеник помоћника државног секретара за Европу и Евроазију рекао је да би "сваку демократију требало да забрине руско мијешање у Црној Гори".

Најављени скуп у Црној Гори и присуство Пенса су, оцјењује Спутњик, амерички напор да се утврди и ојача присуство НАТО у региону, а интересантано је и да ће, поред Црне Горе, званични домаћин скупа бити и Македонија, која се сматра сљедећом чланицом Алијансе.

Нема сумње да ће поруке, које Пенс упути главним протагонистима у региону, јавност пропратити са великом пажњом. Уколико се убрзо оствари и амерички наум за муњевито увлачење Македоније у НАТО, присуство Алијансе на Балкану биће практично зацементирано.

С обзиром на то, да су сви остали учесници самита већ́ чланице или имају отворене аспирације за чланство у НАТО, биће веома интересантно каква ће очекивања имати нова америчка администрација у погледу Србије, која је до данас водила политику балансирања и неутралности на међународној сцени.

Извор: Спутњик