latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:19 | Аутор: РТРС

Велики ризик - нафти пријети нови суноврат

Сјеверноморска нафта "брент" могла би потенцијално да падне на 40 долара за барел или ниже у првом кварталу 2018. године.

Овај пад би могао да се забиљежи ако Организација земаља извнозница нафте (ОПЕК) јаче не среже производњу, сматра Ричард Гори, аналитичар за нафту у консултантској кући "ЈБЦ Енерџи".

"Брент" нафта, која предсатвља референцу за више од половине свјетске нафте, могла би да заврши 2017. годину на нивоу између 45 и 47 долара за барел, након чега би тржиште могло да постане "врло превртљиво", рекао је Гори, директор у ЈБЦ Азија, преноси агенција "Блумберг".

Иако недавно смањење америчких залиха "црног злата" у сезони љетњих годишњих одмора, када тражња за горивом обично достиже врхунац, подржава цијене нафте, тај тренд ће се преокренути од почетка септембра због слабљења потрошње, навео је он.

"Брент" је данас, у јутарњем трговању у 6:32 часа у Њујорку, ојачао за 0,4 посто на 50,39 долара за барел, чему су допринијели подаци из нафтне идустрије који су показали да су америчке залихе прошле недјеље потонуле.

"Брент би могао да оде на 40 долара, чак и ниже", рекао је Гори у једном интервјуу у Сингапуру, додајући да ова прогноза "није неминовност".

"Ако ОПЕК остане са истим ограничењима у производњи чак и у првом тромјесечју 2018, имаћемо велики вишак понуде на тржишту. За стварно јачање тржишта, ОПЕК ће морати да направи веће резове, а не знам да ли они то желе", рекао је Гори.

Извор: ТАНЈУГ