latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Да ли је могуће - "Антонов" иде у старо гвожђе

Украјински произвођач авиона „Антонов”, која је произвела највећи авион на свијету Ан-124 „руслан” и Ан-225 „мрија” биће угашена у наредна два мјесеца.
Антонов Ан-225 - Фото: Screenshot/YouTube
Антонов Ан-225Фото: Screenshot/YouTube

То је наложила украјинска влада Комисији на челу са замјеником министра за економски развој и трговину Јуријем Бровченком.

Комисија треба да “обезбиједи ликвидацију концерна за два мјесеца, а за три да преда Влади ликвидациони биланс концерна“, наводи се у указу Владе од 19. јула.

Раније су у састав концерна улазила само предузеће “Антонов“, као и харковско предузеће за производњу авиона и државно предузеће “Завод 410 ГА“ у Кијеву.

Одлука о гашењу “Антонова“ је донијета још у јануару 2016. године. Како је тада објаснила прес-служба Министарства за економски развој и трговину, она је донијета “због одсуства учесника“, јер сва три предузећа чине концерн “Укроборонпром“.

Концерн “Антонов“ је основан 1946. године у Новосибирску. Шест година касније су га премјестили у Кијев. Концерн је конструисао путнички авион Ан-24, теретни Ан-124 “руслан“, као и највећи авион на свијету Ан-225 “мрија“.

Извор: Спутник