latinica  ћирилица
26/07/2017 |  15:46 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Министарство саобраћаја: Потребан нови закон о Јавном РТВ систему БиХ (ВИДЕО)

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске саопштило је да је анализирало Приједлог закона о Јавном РТВ систему БиХ и да сматра да тај законски приједлог не садржи рјешења која би допринијела унапређењу стања у области дјеловања јавних сервиса и да треба приступити изради новог закона.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У саопштењу се подсјећа да је ово министарство потребу израде новог закона о Јавном РТВ систему у претходном периоду и иницирало код Министарства транспорта и комуникација БиХ, ради уважавања интереса постојећих јавних сервиса, новог сервиса и низ других питања неопходних за њихово функционисање.

Наводи се и да је Министарство саобраћаја и веза Српске, разматрајући овај законски приједлог, дало и стручно мишљење које се односи на одређене чланове закона, а за које сматра да би требали бити предмет додатног усаглашавња свих заинтересованих страна, као што је то расподјела РТВ таксе.

Приједлогом наведеног закона предложена је расподјела РТВ таксе према сљедећем моделу: БХРТ 30 одсто, РТРС 25 одсто, РТВФБиХ1 30 одсто, РТВФБиХ2 15 одсто, Фонд за плурализам медија и развој кинематографије 10 одсто и оваква расподјела није усаглашена, нити правична за Јавни радио-телевизијски сервис Републике Српске, нарочито ако се има у виду да је прикупљање средстава од РТВ таксе у Српској много веће него у Федерацији БиХ.

"Начин прикупљања РТВ таксе овим приједлогом није детаљно дефинисан, те остаје нејасно ко ће прикупљати РТВ таксу на територији БиХ. Сматарамо да овај приједлог не садржи рјешења која би допринијела повећању наплате РТВ таксе на подручју ФБиХ", додаје се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да нису у потпуности дефинисани ни маркетинг и остали извори финансирања.

Приједлог закона предвиђа оснивање Мрежног оператора и даје му одређене надлежности, попут обављања услуга емитовања и преноса програма свим јавним сервисима, управљања архивском грађом, сателитског емитовања и организовања ИПТВ емитовања, управљања техничким ресурсима, имовином и инфраструктуром информационих технологија, што подразумијева пренос дијела надлежности са Јавног радио-телевизијског сервиса Републике Српске на ново тијело и у супротности је са важећом законском регулативом и Уставом Српске.

Такође, предлаже се да Регулаторна агенција за комуникације додјељује МУX А на управљање Мрежном оператору и да су приходи од управљања МУX А приходи Мрежног оператора. Наведено је у супротности са стратешким документима преласка са аналогне на дигиталну земаљску радио-дифузију и пратећом правном регулативом из ове области.

У прелазним одредбама наводи се да су у року од 90 дана од ступања на снагу Закона оснивачи за све постојеће јавне сервисе обавезни измирити доспјеле обавезе, укључујући неисплаћене плате, порезе, доприносе у вези са запошљавањем и све доспјеле обавезе по основу комерцијалних и других зајмова, као и обавезе према добављачима, те међусобна потраживања између јавних РТВ сервиса.

На овај начин се покушава на оснивача пребацити трошак измирења дуговања јавних сервиса, наводи се у саопштењу.