latinica  ћирилица
26/07/2017 |  13:34 | Аутор: РТРС

Шаровић: Од септембра могуће ријешити питање Транспортне заједнице

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да до септембра у БиХ не може бити постигнут договор о повећању акциза, али може о уласку земље у регионалну Транспортну заједницу.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Шаровић наводи да је договор о акцизама могуће постићи само у случају великог политичког консензуса кључних људи и странака у БиХ - и у власти и у опозицији, а када је ријеч о Транспортној заједници то ће зависити од памети оних који одлучују.

Коментаришући упозоравајуће писмо комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана да ће новац намијењен БиХ бити преусмјерен уколико у земљи не буду ријешена ова два питања, Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да је писмо упозоравајуће за власти у БиХ, које би требало да искористе ово кратко вријеме и донесу одговарајуће одлуке.

Шаровић је подсјетио да је Хан у писму упућеном Савјету министара БиХ навео да може да пропадне приближно 90 милиона КМ грант средстава и више од 200 милиона кредитних средстава.

Он је поновио да ће БиХ, ако до септембра не приступи регионалној Транспортној заједници, изгубити не само ова средства, већ и кредибилитет и могућност да кандидује пројекте за транспорту инфраструктуру у региону.

Шаровић је појаснио да се ова средства односе на већ одобрене пројекте, њих четири, од укупно седам, колико их је кандидовано у Трсту.

"БиХ треба да буде члан ове регионалне транспортне зајенице, без било каквог условљања. Беспотребно се прави немогућа сцена у којој се политика превише инфилтрирала у ове односе, чиме наноси штету цјелокупном друштву БиХ", рекао је Шаровић, напомињући да се не може условљавати ни Европска комисија, која неће мијењати своја првила.

Када је ријеч о коришћењу водних ресурса БиХ од Хрватске, Шаровић је навео да је влада те сусједне земље била врло јасна на посљедњем састанку у Сарајеву - БиХ је власник тих ресурса, доноси законе и прописе који регулишу накнаду, а Хрватска ће да испоштује све прописане акте.

"БиХ треба сама да уреди ову област. Потребно је донијети одговарајуће прописе на ентитетском, односно кантоналном нивоу. Ако је потребно треба и повећати накнаде за коришћење хидропотенцијала, док ће Хрватска плаћати своје обавезе", рекао је Шаровић и истакао да је ово напредак који је недавно остварен на заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Хрватске у Сарајеву.

Шаровић је потврдио сутрашњи долазак у Сарајево хрватског повјереника за "Агрокор" Анте Рамљака, који би требало да разговара са свим надлежним у БиХ о питањима у вези са "Конзумом" и дуговњима добављачима у БиХ.

Извор: СРНА