latinica  ћирилица
26/07/2017 |  12:45 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Кошарац: ОБА води специјални рат против Српске и предсједника Додика

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је данас да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ води специјални рат против Републике Српске и њених институција, посебно предсједника Милорада Додика.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Наводећи да је то видљиво и на основу јучерашњих ставова, који су изнесени након састанка Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, Кошарац је нагласио да је менаџмент ОБА написао неколико аката који су нетачни, политички тенденциозни и безбједносно опасни према предсједнику Српске и политикама Републике Српске.

"Обавезно је да вршимо надзор над таквим тенденциозним и опасним актима који излазе из ОБА", рекао је Кошарац, запитавши како је могуће да директор ОБА-е Осман Мехмедагић износи такве тврдње кроз писма упућена ПИК-у и ОХР-у.

Према његовим ријечима, улога свих из Републике Српске требало би да буде одбрана законитости рада ОБА-е и било какви акти који могу изазвати безбједносне пријетње не смију да излазе без надзора.

Кошарац је навео да је ментор за иницијативу смјене Николе Шпирића са мјеста предсједавајућег комисије за надзор над ОБА лидер СДА Бакир Изетбеговић, а да су извршиоци менаџмент ОБА-е, док су "извођачи радова" људи који долазе из Републике Српске, односно Савез за промјене /СЗП/.

Он је додао да је индикативно да су управо људи из СЗП-а, на јучерашњој сједници ове комисији, вулгарно вријеђали предсједника Српске, желећи да покажу да су заједно са Изетбеговићем и Мехмедагићем у функцији оног о чему пише директор ОБА-е међународној заједници.

Кошарац је истакао да се суспензијом Шпирића, која је покренута на данашњој сједници Представничког дома, и именовањем некога другог из Српске жели покушати обезбиједити нефункционисање надзора над ОБА.

"Желим да изразим забринутост, јер је ријеч о кампањи и неаргументованом образложењу које смо чули у Представничком дому - да је неопходно данас расправљати о таквој иницијативи јер овај дом није добио извјештај Комисије", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, у закључку који је Представнички дом усвојио на претходној сједници није тачно наведено када надлежна комисија треба да достави извјештај.

Кошарац је упозорио да је ријеч о веома присутној доминацији менаџмента ОБА-е, те додао да, ако Шпирић буде данас смијењен са позиције члана комисије за надзор над ОБА, тај "посао" треба да буде урађен и кроз Дом народа.

Он је запитао ко ће сазивати комисију за надзор над ОБА, ако се смијени Шпирић, и да ли се на овај начин уводи парализа надзора над овом агенцијом, те поновио да парламент поступа по инструкцијама менаџмента ОБА-е.

Говорећи о извјештају о раду Савјета министара БиХ у прошлој годин, Кошарац је навео да је став СНСД-а врло јасан – политика коју води Савјет министара нема подршку ове странке.

Према његовим ријечима, Савјет министара покушава себе да трансформише у "владу БиХ", што је за СНСД потпуно неприхватљиво.

Он сматра да се Савјет министара БиХ жели ставити изнад ентитетских влада, док је концепт СНСД-а потпуно другачији, односно институције на нивоу БиХ треба да фунционишу у складу са Уставом БиХ, а Савјет министара као помоћно тијело Предсједништва БиХ.

"Овај Савјет министара нема нашу подршку, јер је доносио многе штетне одлуке по интересе Српске, а свака нова сједница Савјета је опасност по Републику Српску", поновио је Кошарац, додавши да ће се посланици СНСД-а вратити на данашњу сједницу када буде та тачка дневног реда.

Извор: СРНА