latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

УиО БиХ: Нето наплата индиректних пореза већа за 80,6 милиона КМ

Нето наплата прихода од индиректних пореза у првом полугодишту, који су износили 2,6 милијарди КМ, повећана је за 80,6 милиона КМ или за 3,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Из Одјељења за макроекономску анализу УИО наводе да је главни генератор раста ПДВ, којег је наплаћено 49,6 милиона КМ више него у првом полугодишту прошле године.

Прво полугодиште обиљежио је снажан раст бруто наплате ПДВ-а, који је у великој мјери био неутрализован растом исплата поврата.

Мјесечне осцилације нето наплате ПДВ-а су се кретале од минус један одсто у јуну, гдје је на смањење наплате утицао енорман раст исплата поврата, до плус 7,3 одсто, колико је био раст наплате у мају.

Висок раст бруто наплате у јуну повећао је кумулативне ефекте, те је на нивоу
полугодишта остварен раст бруто ПДВ-а од седам одсто.

У првом полугодишту у односу на исти прошлогодишњи период кумулатива стопа раста наплате прихода царина износила је 10,8 одсто.

Снажни раст царинских прихода је изнад свих очекивања, јер се због примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ очекивао значајан пад те врсте прихода.

Након посљедње фазе либерализације увоза са ЕУ, приходи од царина су се у
највећој мјери убирали од увоза из трећих земаља из којих је, према статистичким подацима, увоз повећан 23 одсто.

Мјесечна наплата акциза је порасла за 6,1 одсто, а раст кумулативне наплате на нивоу полугодишта износи 1,4 одсто.

Највише стопе раста остварене су на акцизама на безалкохолна пића, те на акцизама и путарини на деривате нафте.

Забиљежен је раст наплаћених прихода од акциза на увозне дуванске прерађевине, док је наплата акциза на домаће дуванске прерађевине забиљежила знатно мањи пад него претходних мјесеци.

Извор: СРНА