latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Представнички дом ПС БиХ о смјени Шпирића и о раду Савјета министара

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ ни данас није прихватио иницијативу Клуба СНСД-а да се овај дом изјасни о захтјеву за смјену Шефика Џаферовића из СДА са мјеста предсједавајућег и члана Колегијума Представничког дома, након чега су посланици СНСД-а напустили сједницу.
Представнички дом без српских посланика - Фото: РТРС
Представнички дом без српских посланикаФото: РТРС

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над ОБА Никола Шпирић изразио је наду да Агенција неће бити кориштена за политичке обрачуне и позвао посланике у Представничком дому да не дозволе да она постане политички плијен једне партије.

"Није ово комисија Николе Шпирића, већ оба дома Парламентарне скупштине", рекао је Шпирић (СНСД) у оквиру посланичке расправе о измјени одлуке о избору чланова Заједничке комисије, која је у дневни ред уврштена на захтјев предсједавајућег Клуба СДС-а Александре Пандуревић.

Он је додао да би волио да су расправе о овој теми биле на нивоу достојанства посланика и без изрицања пресуда без суда.

"Лагано се креира атмосфера која БиХ може нанијети више штете него користи", упозорио је Шпирић и замолио парламент да омогући парламентарни надзор над обавјештајним сектором.

Шпирић је истакао да не постоји ниједна земља гдје обавјештајни сектор није под парламентарним надзором и да је опасно ако је онемогућен унутрашњи надзор овог сектора путем генералног инспектората.

"Најмањи је проблем да ли ће Никола Шпирић предсједавати Комисијом", додао је Шпирић и навео да ОБА, иако је то дужна, не размјењује обавјештајне податке са институцијама Републике Српске.

Он је истакао да обавјештајни сектор не смије бити изван закона.

"Очекивао сам да ће парламент стати у заштиту закона и Устава. ОБА није моја приватна агенција и ако има кршења закона, постоје институције којима сам доступан сваки дан", закључио је Шпирић.

Душанка Мајкић, из Клуба посланика СНСД-а, истакла је да никада није било мање аргумената приликом нечијег оспоравања.

"Кад је бирана комисија, Шпирић је био проблем, а знате зашто - због компетентности", рекла је Мајкићева, констатујући да је ОБА годинама била без икаквог парламентарног надзора.

Према њеним ријечима, прави је задатак видјети да ли Агенција ради добро.

"Из онога што је речено, Комисија се још није позабавила тиме да врши надзор над Агенцијом, напротив, Агенција врши надзор над Комисијом", навела је Мајкићева.

У расправу се укључио и замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а Лазар Продановић, оцијенивши да посланици сами урушавају свој дигнитет.

"Ово је невјероватна ситуација, типична за српско-српска посла и нетрпељивости", рекао је Продановић и додао да нема дилеме да треба расправљати о нечијој одговорности, али да за то треба имати аргументе.

Он је истакао да је за расправу о овој теми требало обезбиједити потребан материјал и затворити сједницу за јавност.

Шеф Клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац изјавио је да не постоји полазна основа за иницијативу Клуба СДС-а за да посланик СНСД-а Никола Шпирић буде смијењен са мјеста предсједавајућег и члана Заједничке комисије за надзор над радом ОБА.

Кошарац је током расправе у Представничком дому подсјетио да је већ било сличних иницијатива које су покретане на основу медијских натписа. Истакао је да надлежна комисија није утврдила разлоге због којих би Шпирић требало да буде суспендован са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА.

"Данас имамо другу иницијативу да се тражи смјена Николе Шпирића члана Комисије, На основу чега? Шта је данас аргумент?" , упитао је Кошарац.

Он је подсјетио да је СНСД најјача опозициона странка и да је потпуно примјерено и логично из угла Републике Српске да ова странка има свог члана Заједничке комисије за надзор над ОБА.

"Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске је човјек из опозиције. СНСД је имао могућност да заједно са коалиционим партнерима постави неког другог опозиционог посланика", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да не стоје приче о томе шта мисле запослени ОБА на основу одређених ставова, јер и СНСД има информације о томе шта причају запослени у служби који долазе из Републике Српске.

"И не треба тим људима који вјероватно раде у отежаним условима, емоцијама направити додатне проблеме. Морамо бити одговори па рећи да су они који данас врше власт у заједничким институцијама омогућили да Осман Мехмедагић буде директор ОБА, а то дира и у емоције демобилисаних бораца који данас раде у ОБА", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио и на медијске натписе да је директор ОБА Мехмедагић наоружан пиштољем ходао по холу парламента БиХ.

"Да ли је ико данас о томе говорио да директор ОБА на састанак Одбора иде наоружан. И то вријеђа емоције и шаље лошу поруку", рекао је Кошарац.

Он је позвао посланике да не прозивају чланове породица истичући да је непримјерено да Представнички дом расправља о смјени Шпирића са мјеста члана Комисије, јер се не може утврдити да је кршио закон.

"Немамо званичан извјештај Заједничке комисије за надзор над радом ОБА и не можемо на основу паушалних оцјена доносити такве одлуке", додао је шеф Клуба СНСД-а.

Посланици Представничког дома расправљају о измјени Одлуке о избору чланова Заједничке комисије над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, која је у дневни ред уврштена на захтјев предсједавајуће Клуба СДС-а у Представничком дому Александре Пандуревић.

Дамир Арнаут из СББ-а БиХ затражио је да уколико Никола Шпирић буде смијењен са чела Комисије за надзор над ОБА, то мјесто припадне представнику неке од парламентарних странака из ФБиХ. Поновио је своје раније тврдње да је у Комисији нарушен законом предвиђени баланс о заступљености представника странака из Републике Српске и ФБиХ, а на штету ФБиХ.

"Не треба представник СДС-а да замијени Шпирића, јер би тиме СДС добио 25 одсто контроле над Комисијом за ОБА, што нико нема", рекао је Арнаут и додао да су СДА и СДС постигли договор ко да замијени Шпирића на челу ове комисије.

Његове наводе оспорио је замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић који је рекао да је СДС од почетка био против Шпирићевог избора у ову комисију јер му син ради у ОБА, што је сукоб интереса.

Босић је подсјетио да Републици Српској припадају четири од 12 мјеста у Комисији за надзор над ОБА и да је приликом именовања њених чланова било договорено да по два мјеста припадну СДС-у и СНСД-у.

"Онда је СДА инсистирао да /Садик/ Ахметовић, тада члан ове странке и посланик из Републике Српске, буде у Комисији, чиме је дошло до дисбаланса, а не нашим покушајима да извучемо за Републику Српску, више него што је предвиђено", навео је Босић.

Реплицирао му је Арнаут питајући "да ли то значи да Ахметовић није равноправан посланик из Републике Српске".

Пандуревићева је замјерила Арнауту што није био принципијелан када је замијенио Хрвата Жељка Комишића (ДФ) на челу Уставноправне комисије у Представничком дому или у парламентарној делегацији у Савјету Европе.

"Не постоји никакав договор СДС и СДА о замјени Шпирића, постоји нешто што се зове заштита закона", рекла је Пандуревићева и упитала Арнаута зашто није написао кривичну пријаву против Шпирића, јер је фалсификовао закључке.

Истичући да је обавеза парламента да штити закон, она је упитала зашто би Шпирић остао, ако је кршио закон.

"Како да вјерујемо предсједавајућем, који у фебруару каже да је ОБА у предмету `Ушће` поступала правилно, да није било прислушкивања функционера Србије, а онда на прошлој сједници каже да је ОБА прислушкивала", рекла је Пандуревићева и изразила сумњу да је то урадио Шпирићев син, који у Београду ради као обавјештајац.

Према њеним ријечима, нема договора ни теорија завјере.

"Посао комисије јесте да води рачуна о законитости рада Агенције и спријечи политичке притиске, који покушавају онемогућити Агенцију да ради у складу са законом", додала је Пандуревићева. Она је изразила чуђење што се Комисија није огласила поводом изјава из Републике Српске да је ОБА, у којој раде и људи који су стварали Српску, непријатељска.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић оцијенио је да су неке од оцјена биле паушалне и израз политикантства. Осврћући се на критике представника СДП-а, рекао је да је у претходном сазиву Савјета министара СДП имао тројицу министара.

Према његовим ријечима, у том периоду европски процеси у БиХ били су потпуно блокирани, као и пут ка НАТО, економски развој био је у стагнацији и није усвојена ниједна стратегија.

Он је навео да су у актуелном мандату Савјета министара усвојене двије стратегије, а да би до краја године требало да буду усвојене још двије, што би требало да омогући БиХ да приступи ИПА фондовима ЕУ. Када је ријеч о испуњавању услова за активирање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, Звиздић је рекао да је то питање актуелно од 2009. године и упитао шта је у претходним мандатима урађено.

Звиздић је одбацио замјерке да БиХ касни за земљама региона на путу ка ЕУ.

"Сусједи су добили кандидатски статус прије овог Савјета министара, осам претходних година биле су изгубљене за БиХ на европском путу", оцијенио је Звиздић, истичући да су информације у извјештају тачне и да их треба знати читати.

Он је додао да ће подржати издвајања за спорт и културу, подсјећајући да је за доношење тих, али и бројних других одлука у БиХ неопходан консензус. Закључио је да је за велики број одлука неопходно и добијање сагласности Владе Републике Српске.

Садик Ахметовић из Независног блока оцијенио је да је европски пут БиХ закочен и да је за то одговоран механизам координације, за који каже да је потпуно непотребан БиХ. Према његовим ријечима, координацију је требало да врши Савјет министара.

Посланик СДА Нермина Капетановић похвалила је рад СМ, наводећи као позитиван примјер напредак у реформи правде, у области интегрисаног управљања границом, борби против тероризма и организованог криминала. Као позитиван примјер навела да су у 2016. произвођачи млијека и млијечних производа добили могућност да извозе у ЕУ, те да се месо из БиХ извози у Турску.

Реплицирао јој је Мирсад Исаковић (СББ) наводећи да се на основу овога, али и онога што се чуло од Дениса Звиздића стиче утисак да је БиХ најуређенија и најбогатија земља, што не одговара стварности.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић изразио је незадовољство брзином пута БиХ ка чланству ЕУ, оцјењујући да би он морао бити знатно бржи.

"Али, питање је да ли је за то одговоран Савјет министара или неки други без којих Савјет министара не може обезбиједити бржу динамику", додао је Новаковић.

Он је навео да је незадовољан и резултатима борбе против корупције и организованог криминала, што је у надлежности правосуђа на нивоу БиХ, те стањем у области међународне политике и међународних односа. Истичући да није задовољан ни политикама оних, који су заједно са СзП у СМ, оцијенио је да би овај СМ требало да настави да ради до нових избора, јер би његовом смјеном БиХ ушла у нову кризу.

"Не желим бити дио процеса, који ће још више закомпликовати ситуацију", закључио је Новаковић.

Предсједавајући тог дома Шефик Џаферовић рекао је да је овај Савјет министара од претходног сазива наслиједио неповољно стање - блокиране бројне процесе и лоше економске параметре. Према његовим ријечима, актуелни СМ деблокирао је европски пут БиХ, направио Реформску агенду, акциони план, ријешио питање координације те поднио кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

Он је увјерен да ће овај Савјета министара дочекати изборе 2018. године, истичући да никоме не треба политизација.

Критике на рад Савјета минстара изнијели су и Жељко Комшић (ДФ) и Дамир Арнаут (СББ).

Комшић је рекао да цијени рад појединих министара, као што је Драган Мектић, те додао да је од Звиздића и неких министара очекивао више политичке дрскости и да се супротставе својим политичким шефовима.

"Зна се да неке одлуке нисте ви доносили", истакао је Комшић, док је Арнаут оцијенио да је БиХ у великом заостатку на европском путу у односу на остале земље региона.

Прихваћен је приједлог предсједавајућег Клуба СДС-а Александре Пандуревић да у дневни ред буде уврштена иницијатива овог клуба да посланик СНСД-а Никола Шпирић буде смијењен са мјеста предсједавајућег и члана Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције, а да на његово мјесто буде изабран посланик СДС-а, Борислав Бојић. Подсјетимо, Заједничка комисија за надзор над радом ОБА јуче је већином гласова изгласала да Шпирић остане на овој функцији.

На приједлог посланика НДП-а Момчила Новаковића са дневног реда је скинут Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ чији је предлагач посланик Демократског фронта Маја Гасал Вражалица јер нису испуњени посланички услови.

"Независни блок" против Извјештаја о раду Савјета министара

Посланик "Независног блока" у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сенад Шепић најавио је да ће Клуб посланика овог блока гласати против Извјештаја о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину.

Шепић је у оквиру посланичке расправе о Извјештају нагласио да овај документ, као и рад Савјета министара БиХ не могу добити пролазну оцјену.

Он је као један од бројних примјера за негативну оцјену рада и Извјештаја навео и да је Савјет министара БиХ у прошлој години предложио парламенту само 19 закона.

Шепић је рекао да је за вријеме мандата овог Савјета министара из БиХ отишло 150.000 људи.

Шемсудин Мехмедовић из СДА замјерио је што у Извјештају нема довољно информација о борби против корупције.

Јасмин Емрић из А-СДА сматра да су у Извјештају наведени само подаци који показују позитивну страну рада Савјета министара БиХ.

Он је упутио примједбе на нову методологију извјештавања о раду Савјета министара БиХ, тврдећи да је тешко разумљива.

Након што је утврдио да у сали нема кворума, а и да је вријеме за ручак, предсједавајући Шефик Џаферовић дао је паузу до 14.30 часова.

Звиздић хвалио рад Савјета министара БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас у обраћању посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да је прошла година била најуспјешнија кад је ријеч о европским интеграцијама БиХ од 2005. године.

Информишући посланике о раду Савјета министара у 2016. години, Звиздић је навео да ова институција иза себе има успјешну годину, будући да је потписан Протокол о Споразуму о стабилизацији и придруживању, добијен Упитник Европске комисије за БиХ и предата апликација за чланство у ЕУ.

Он је у скоро једночасовном излагању посланике упознао са хронологијом активности Савјета министара БиХ у процесу европских интеграција у прошлој години, упоређујући их са претходним периодима.

Звиздић тврди да су у прошлој години повећани економси параметри у БиХ, остварен напредак у борби против организованог криминала и корупција, као и боље регионално повезивање и сарадња.

Он очекује да ће до краја године бити испуњени услови за активирање МАП-а, прије свега књижење неперспективне војне имовине.

Предсједавајући Савјета министара БиХ навео је да је прошле године извоз био већи од девет милијарди КМ, што је проузроковало да је увоз био покривен извозом са више од 60 одсто.

Звиздић тврди да је БиХ минимално задужена, нешто више од шест милијарди евра, што је око 40 одсто БДП-а.

Према његовим ријечима, прошле године и до сада у овој години није забиљежен ниједан одлазак грађана БиХ на страна ратишта, а из Срије се у том периоду вратило њих 46.

Након Звиздићевог излагања отворена је расправа о Извјештају о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину.

Није било посланичких дискусија о неколико претходних тачака дневног реда, укључујући и Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који се односи на полагање возачког испита за категорије "Д" и "ДЕ", а чији је предлагач закона посланик НДП-а Момчило Новаковић.

Извор: СРНА