latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:04 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Отказан састанак лидера у Мостару; Тоне ли БиХ у још дубљу кризу?

Отказан је најављени мостарски састанак чланова предсједништва БиХ и лидера СНСД-а, Милорада Додика и СББ-а, Фахрудина Радончића.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Из Кабинета Предсједавајућег Предсједништва БиХ, Драгана Човића, саопштено је да се састанак одлаже због недоласка појединих учесника.

Први је долазак отказао бошњачки члан Предсједништва, Бакир Изетбеговић, а потом и Фахрудин Радончић. Лидери СДС-а и ПДП-а, Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић, изјавили су да неће учествовати на састанку којем присуствује лидер СНСД-а Милорад Додик. Међутим, у кабинету Драгана Човића потврђено је да Говедарица и Бореновић нису ни били позвани на састанак.

Политичка сцена БиХ у потпуном расулу.

Лидере поједних партије немогуће је окупити за истим столом.
У то се данас увјерио Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, који је желио да организује радни ручак у Мостару.

Долазак је отказао прво његов колега из сусједне канцеларије Бакир Изетбеговић, а потом и Фахрудин Радончић. Лидери СДС-а Вукота Говедарица и ПДП-а Бранислав Бореновић поручили су да неће код Човића на ручак крај Неретве. Међутим, Бореновић и Говедарица нису ни имали мјесто за столом, потврђено је из Човићевог кабинета. Сташа Кошарац (СНСД) сматра да је све то још један доказ да СДА и Бакир Изетбеговић управљају лидерима СДС-а и ПДП-а.

Из кабинета Предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића потврдили су нам да лидери СДС-а и ПДП-а Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић нису били позвани на састанак у Мостар.

Чланови Предсједништва БиХ требало је да разговарају са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и СББ-а Фахрудином Радончићем. То је јасно и из јучерашње Човићеве изјаве.

Члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић сматра да је састанак у Мостару био покушај да се превазиђе криза на Европском путу. Споро се одговора на Упитник Европске комисије. БиХ није приступила Транспортној заједници Западног Балкана. Управо због тога Иванић је планирао да путује у Мостар.

- Ко други, ако не Предсједништво може учинити негдје да се те ствари покушају деблокирати. Ја бих да је било састанка ишао. Сматрам то својом политичком обавезом, поручио је Иванић.

Ипак, тако не мисли Иванићев колега из Предсједништва Бакир Изетбеговић. СББ неће без СДА. Сви су заједно у власти у Сарајеву. За разговор о европском путу је, у заједничким институцијама опозициони, СНСД. Рајко Васић из ове странке тврди да је ријеч о покушају изолације Републике Српске. Власт на нивоу БиХ више дефинитивно не постоји или је предизборни фронт отворен годину дана раније?