latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Хипохондри живе дуже: Брига о здрављу штити организам

Хипохондрима се најчешће говори да ће их њихова беспотребна брига о здрављу "отјерати у гроб". Али нова студија показује сасвим другачији исход - хипохондри живе дуже.

Генерално, неуротични људи који су оцијенили своје здравље лошим без физичких разлога за то (хипохондри), имају мањи ризик од смрти. Сматра се да "здрави неуротици" више воде бригу о свом здрављу и чешће траже савјет.

- Наша открића су значајна јер показују да бити велики неуротик може имати заштитне ефекте, можда због тога што су ти људи опрезнији са својим здрављем - рекла је проф. Кетрин Гејл, руководилац истраживања.

Неуротичност карактеришу емотивна нестабилност, туга, ниско самопоуздање, љутња, анксиозност, осјећај кривице и фрустрација. Повезана је с одбојношћу, депресијом и прекомјерним пијењем и пушењем.

Али, у студији из 2012. године откривено је да неуротичне особе имају нижи ниво биомаркера за упале и хроничне болести, управо зато јер воде више рачуна о свом здрављу.

Истраживачи с Универзитета Единбург истражили су податке британске Биобанке за 500.000 људи, старости између 37 и 73 године, те су истражили везу између неуротичности и ризика од смрти у зависности о тога како су људи окарактерисали своје здравље. Учесници су попунили приватне упитнике и одговорили да ли се осјећају одлично, добро, средње или лоше када је ријеч о њиховом здрављу.

Подаци су показали да су особе које су већи неуротици имале мањи ризик од смрти.

Истраживање ће бити настављено.

Извор: Кликс