latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:34 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Интерес Београда и Софије - унапређење сарадње у свим областима

Билатерални односи Србије и Бугарске су добри и обострани интерес је да се сарадња унапређује у свим областима, посебно у области трговине и туризма, али и енергетске и саобраћајне инфраструктуре, констатовали су данас предсједник Србије Александар Вучић и шеф бугарске дипломатије Екатерина Захаријева.
Вучић и Захаријева о сарадњи Србије и Бугарске - Фото: РТРС
Вучић и Захаријева о сарадњи Србије и БугарскеФото: РТРС

На састанку у Београду Вучић и Захаријева разговарали су о билатералним политичким и економским односима, као и о евроинтеграцијама Србије, с обзиром на то да Бугарска у првој половини сљедеће године предсједава ЕУ.

Вучић је захвалио Бугарској на континуираном залагању за наставак политике проширења ЕУ, која је и један од приоритета програма њеног предсједавања, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Он је истакао могућу корист од потписивања новог Меморандума о сарадњи двије земље у области евроинтеграција, што би омогућило да Бугарска пружа помоћ Србији у преговарачким поглављима.

Захаријева је посебно истакла спремност за стручну помоћ у поглављима 23 и 24 и поновила иницијативу Бугарске за одржавање самита ЕУ-западни Балкан, како би и том приликом била потврђена европска перспектива региона.

Она је изразила захвалност на свему што државни органи Србије чине за бугарску мањину, а током састанка је постигнут и договор да се настави рад на заједничком рјешавању питања информисања бугарске мањине на матерњем језику.

Вучић и Захаријева истакли су неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

Извор: СРНА