latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:13 ⇒ 25/07/2017 | 07:29 | Аутор: РТРС

МИП БиХ потрошио милион и по марака на службена путовања! (ВИДЕО)

Коначно је озваничено - Министарство иностраних послова БиХ и први човјек тог министарства Игор Црнадак, на службена путовања у 2016. години потрошили су више од 1,5 милиона марака.
МИП БиХ - извјештај ревизије -
МИП БиХ - извјештај ревизије

Мјесецима већ министар Црнадак крши Закон о слободи приступа информацијама и тај податак скрива од Јавног сервиса Републике Српске. Али, од ревизора финансијског пословања бх. институција - није га успио сакрити.

Министарство иностраних послова БиХ као "профитабилна" туристичка агенција! Само што сласт путовања не осјећају они који плаћају! Док њима остаје горчина рачуна, први бх. путник - министар Игор Црнадак обилази домаће и бјелосвјетске дестинације. За мандата је реализовао више од 100 званично "службених" путовања. Јачајући имиџ БиХ по свијету, скокнуо је и до Требиња у посјету градској администрацији, док ју је предводио страначки му колега Славко Вучуревић.

У Београд је ишао да разговара са новинарима који о БиХ "извјештавају". Обишао двадесетак европских држава, стигао до Америке и Уједињених Арапских Емирата. А његова само једна посјета Ирану, грађане је коштала скоро 22.000 марака. Кад су ревизори црту подвукли - за 365 дана министар и његови сарадници за путовања су потрошили 1,570.121 марку, што је за 6,14 одсто више него у 2015. години. Двије трећине путних трошкова резервисано је за сједиште у Сарајеву. Тек једна за цијелу ДКП мрежу.

Ревизор Драгољуб Ковинчић каже да ти трошкови немају вјеродостојну документацију, те да има много таквих трошкова који нису правдани, као и трошкова аконтације.



Има и службених путовања која су "реализована" у дане викенда. И путних налога без назначене сврхе, а закон управо супротно налаже. И дневница наплаћених у 100-процентном износу, а првокласна храна о трошку домаћина обезбјеђена. Чак и репрезентација, али о трошку бх. грађана.

- Постоји правило да ако је исхрана обезбијеђена да се дневнице умањује за 70 одсто, односно да се исплаћује само 30 одсто - напомиње Ковинчић.

Али, правила су очигледно осионо кршена. Истине ради, Црнадак и његова дипломатска дружина путника, није усамљена. Непосредни претпостављени му Денис Звиздић не заостаје. Делегација коју је предводио само на једно путовање у Сједињене Државе потрошила је више од 56.000 марака. За годину више од 400.000. На свјетским дестинацијама ређали су се састанци, конференције, радионице, студијске посјете... Ревизори опет збрајали. Звиздић и његови министри за годину су на путовања потрошили више од седам милиона марака! А резултати мршави!? Или никакви! Изузев деминера и мировњака чији су трошкови књижени на терет Министарства одбране.

Ивана Корајлић, из Транспаренси интернешнела, каже да нису спорни сами појединачни тих службених путовања, али да стоји питање њихове оправданости.

- Јер, видите да су за службене паре ишли на страначке скупове и активности које нису имале везе са том функцијом - наводи Корајлићева.

За који дан ће бх. министри и на годишње одморе. Да се опусте од бројних бескорисних путовања о трошку грађана, који празних или полупразних новчаника о годишњем одмору и не размишљају!