latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:10 | Аутор: РТРС

Сутра потписивање споразума руководства "Фијата" и синдиката

Преговори између синдиката и руководства "Фијата" који су почели 19. јула уз посредство премијера Србије Ане Брнабић и Владе Србије, успјешно су завршени, а сутра ће бити потписан споразум, саопштено је из Канцеларије Владе за сарадњу с медијима.

У саопштењу се наводи да су руководство "Фијата" и синдикати постигли договор који ће обезбједити наставак производње модела "фијат 500Л" у Србији, као и наставак дијалога између те компаније и синдиката.

Договор који је постигнут дио је новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године.

Договорено је и повећање плата у складу са званичном стопом инфлације коју пројектује Народна банка Србије /НБС/ за наредне три године.

Сваке године у фебруару плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС, а за 2017. годину повећање ће бити у износу од 2,2 одсто почев од августа, док ће за 2018. годину плате ће бити повећне за 4,5 одсто.

Половина новогодишњег бонуса биће исплаћена у августу, а остатак у децембру.

Постигнут је договор да се накнада за ноћни превоз дуплира и то ће се чинити када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза.

Договорено је и оснивање комисије за техничка мјерења, коју ће чинити чланови синдиката и представници "Фијата" у Србији, као и технички стручњаци из сједишта компаније, а с радом ће почети у септембру 2017. године.

Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примјењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године.

У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током цијелог периода трајања новог колективног уговора.

Сутрашњем потписивању споразума између руководства "Фијата" и предсједника Самосталног синдиката запослених у тој компанији присуствоваће премијер Србије Ана Брнабић, а министар привреде Горан Кнежевић ће као ресорни министар формално потврдити постигнути споразум између двије стране које су учествовале у преговорима, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА