latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:43 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Радници Вучевице не одустају од обуставе рада (ВИДЕО)

Настављена је обустава рада у Шумском газдинству Вучевица, Чајниче. Радници поручују да неће наставити да раде све док ЈП Шуме Српске не повуче одлуку о смјени актуелног в.д. директора газдинства Слободана Пејовића и именовању новог в.д. Неђе Машића.
Радници ШГ Вучевица - Фото: РТРС
Радници ШГ ВучевицаФото: РТРС

Из Шума Српске одговарају, да Пејовићу није продужен мандат након што је покренут поступак за утврђивање одговорности за повреду радне обавезе.

Радници Вучевице из Чајнича одлучни су у намјери да спријече примопредају дужности између Слободана Пејовића и Неђе Машића. Првог хвале као најуспјешнијег директора у оквиру Јавног предузећа, док другом спочитавају да нема одговарајућу стручну спрему и ни дана рада у Шумском газдинству.

Јадранка Тадић, предсједница Синдикалне организације Вучевице, каже да је синдикат за то "да дође неко стручан, школован, а не неко са улице".

Стојан Драгичевић, предсједник Надзорног одбора Гранског сидниката шумарства и прераде дрвета, каже "да су се радници  окупили да изразе незадовољство незаконитом одлуком о именовању директора и тражимо да се та одлука поништи".

Плате, доприноси и регрес за 174 стално запослена редовно се измирују, због чега радници проблематизују смјену актуелног в.д. директора газдинства.

Драган Радовић, сјекач-моториста Вучевице, каже "да су чули да се смјењују директори који не послују позитивно, али ми послујемо позитивно. Шта је ту проблем не знам, можда се политика уплела?"

И Слободан Пејовић сматра да је директор Шума Републике Српске Ристо Марић под политичким притиском потписао незаконито рјешење о именовању новог в.д. Сам је, каже, спреман да се не кандидује за нови мандат у корист неког од двадесетак високообразованих инжињера шумарства и правника који већ раде у ШГ Вучевица.

Из Шума Српске одговарају да је Пејовићу још у марту прошле године истекао мандат од када је вршилац дужности. Тај мандат му је истекао 21. јула ове године и не планирају да га обнове.

"Повод за неименовање јесте непоштовање политике Јавног предузећа, због чега је Управа закључила да се против в.д. ШГ Вучевица Чајниче Слободана Пејовића покрене поступак утврђивања одговорности за повреду радне обавезе директора".

ШГ Вучевица Чајниче је најуспјешније у Републици Српској, а прошлу годину завршило је са 1,4 милиона КМ добити. Обустава рада сваког дана наноси губитке од неколико десетина хиљада марака.