latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:30 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Платама радника одблокиран рачун Болнице у Добоју! (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања Републике Српске уплатио је 380.000 КМ на рачун добојске болнице, колико је ова здравствена установа дужна градском Водоводу.
Добој - Болница - Фото: РТРС
Добој - БолницаФото: РТРС

Тиме су се стекли услови за деблокаду рачуна ове здравствене установе. Новац је требало да стигне из градске касе, по одлуци Скупштине града, али до данас та средства нису уплаћена.

Умјесто из градске касе, новац за деблокаду рачуна болнице стигао је из Фонда здравства. Ријеч је о дијелу средстава из редовне транше предвиђене за ову здравствену установу, из које се исплаћују и плате радника, због чега у болници кажу да су радници деблокирали рачун својим зарадама.

- Очигледно да се није могло чекати да скупштина града испоштује своју одлуку, него су из Фонда, по налогу министарства, пребачена средства која ће вјероватно да смање траншу коју болница треба да добије - рекао је Милорад Живковић, в.д. директора Болнице у Добоју.

Тако је избјегнут најгори сценарио - да пацијенти буду враћени. Још један дан под блокадом никога није оставио без здравствене услуге у болници, нагласили су пацијенти.

Дуг за воду обећао је платити град, али кад добије кредит. О томе из градске управе надлежни избјегавају да говоре. Пред камере је стао једино предсједник скупштине. Каже да је једном усвојена одлука обавезујућа, али да се услови за исплату још нису стекли.

Мурвет Бајрактарјевић, предсједник Скупштине Добоја, каже да је болница у губитку 45 милиона марака, те да се "сад дигла фама око 380.000 марака, које смо ми захваљујући градоначелнику донијели ту одлуку на скупштини да се помогне".

Највећа дуговања болница има за порезе и доприносе. То ће се, између осталог, рјешавати уз помоћ Свјетске банке. Ипак, веће проблеме праве добављачи.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да ће бити изнађен начин да се кредит реструктурира, а можда нађе једно блаже кредитно задужење да се ријеши проблем са добављачима.

Услови за деблокаду рачуна су испуњени, али би болница могла да се суочи с новим проблемом. С обзиром на то, да је новац дозначен из редовне транше Фонда, то би могло да угрози исплату наредне плате запосленима.