latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:01 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Хаг: Станишићу и Симатовићу одобрена привремена слобода

Хашки трибунал одобрио је Јовици Станишићу и Франку Симатовићу привремено пуштање на слободу током љетње паузе до наставка суђења, саопштено је данас из Трибунала.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

У саопштењу се наводи да ће Станишић и Симатовић бити пребачени на холандски аеродром гдје ће бити привремено предати овлаштеним званичницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије под чијом ће бити пратњом и супервизијом.

Трибунал наводи да ће период привременог боравка на слободи почети од тренутка када Симатовић и Станишић буду предати овлаштеним званичницима МУП-а Србије.

У саопштењу се истиче да ће Симатовић бити враћен под пратњом званичника МУП-а Србије 16. августа или можда прије.

Станишићу је одобрено да остане на привременој слободи и након истека љетње паузе, наводи се у саопштењу и додаје да се ради о изузетној мјери.

Станишић је раније затражио да, због хроничне болести органа за варење, на привременој слободи остане све док тужиоци не заврше извођење доказа против њега.

Правила судског Механизма дозвољавају да, уколико се одрекне права да присуствује процесу, Станишићу може бити суђено у његовом одсуству, док га у судници заступају браниоци Вејн Џордаш и Јан Едвардс.

Станишић и Симатовић су оптужени за злочине над хрватским и муслиманским цивилима током ратова од 1991. до 1995. године.

Извор: СРНА