latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:32 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Ђокић: Отворена могућност за унапређење сарадње

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је на састанку са пољском привредном делегацијом наглашена могућност сарадње пољске компаније "Пол-мот" са већим бројем субјеката из Српске производњом компоненти за ову компанију, као што су разни одливци и откивци које би могао да производи бањалучки "Ливар" Јелшинград.
Ђокић са пољском привредном делегацијом - Фото: СРНА
Ђокић са пољском привредном делегацијомФото: СРНА

"Узвратна посјета пољске делегације на најбољи начин показује њихов интерес за Републику Српску, чиме се отварају много веће могућности за сарадњу него што је то било до сада", истакао је Ђокић.

Он је данас у Бањалуци са пољском привредном делегацијом, коју је предводио предсједник Пољско-балканске привредне коморе и власник предузећа "Пол-мот" Анџеј Зарајчек, разговарао о могућности унапређења сарадње Српске и компанија из Пољске, саопштено је из ресорног министарства.

У наредном периоду представници компаније "Пол-мот" водиће конкретне разговоре са предузећима која су била укључена у производњу електромобила, користећи документацију и технологију које су раније усвојили.

Пољски привредници су исказали спремност за разговоре о одређеним облицима кооперације при изради дијелова за аутобусе на електрични погон и њиховог коришћења у саобраћајним предузећима у Републици Српској.

Чланови делегације су показали интерес и за улазак у одређене облике сарадње са предузећима из Српске за производњу система за наводњавање који би били коришћени како на простору Републике Српске, тако и на тржиштима Африке, гдје су пољске компаније већ присутне.

"Простор за сарадњу постоји и путем развијања кооперације за производњу пољопривредне механизације и пољопривредне опреме, као и њихов пласман на ино-тржиштима", истакли су представници компаније "Пол-мот".

У оквиру дводневне посјете чланови пољске делегације имаће сусрете са већим бројем привредника из Републике Српске ради заједничког дјеловања у реализацији планираних пројеката и стварања нових производа.

Извор: СРНА