latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:26 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Бијељина- Успјешан пројекат дружења дјеце из Русије и Српске (ВИДЕО)

У Бијељини бораве ученици из руског града Азова из регије Ростов. Упознају се са вршњацима из Републике Српске, друже и посјећују културно - историјске знаменитости Семберије.
Дружење са дјецом из Русије - Фото: РТРС
Дружење са дјецом из РусијеФото: РТРС

Пројекат "Код дружби", односно упознавања српске и руске дјеце одвија се са благословом руског патријарха Кирила, а у организацији Српско-руске заједнице Завјет и театра Кул шоу, из Азова.

Дјеца из Русије и Српске упознају једни друге, размјењују културна и образовна искуства - прво у Бијељини, а потом и у руском граду Азов. Руска дјеца су ових дана у Семберији посјетила манастире, институције културе, као и етно село Станишићи.

Лиза Приходко каже да је видјела бројне архитектонске сличности у Бијељини, као и у свом родном Азову, а да је посебан утисак на њу оставио сусрет са баком Живком коју су упознали кад су се враћали из Дворова.

Дјеца из Бијељине су одушевљена дружењем са вршњацима из Азова и, како наводе, језичке баријере скоро и да није било.

За Лану Ракановић и њене другове из Бијељине, ово је дивно искуство, а она је угостила дјевојчицу Машу из Азова.

Пројекат "Код дружби", уз благослов руског патријарха Кирила, реализује Завјет и театар Кул шоу из Азова.

Надежда Жеребило, из театра Кул шоу, навела је да су веома жељели да реализују пројекат који би повезао Републику Српску и Русију, за што су аплицирали прошле године и за то добили благослов руског патријарха Кирила.

Слободан Трифковић, секретар Српско-руске заједнице Завјет, навео је да је ријеч о комплексном и сложеном пројекту који може да се продужи и омасови у наредном периоду.

Театар Кул шоу снимиће и документарни филм о упознавању српске и руске дјеце у Бијељини.