latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:05 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Орбан Пољацима: Бранићу вас од инквизиције Европске уније

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља стоји уз Пољску, а против пријетњи Европске уније да ће санкционисати ту земљу због намјере да прошире контролу владе над правосуђем.
Виктор Орбан  (Фото: nspm.rs) -
Виктор Орбан (Фото: nspm.rs)

"Инквизиција против Пољске никада неће успјети, јер ће Мађарска искористити све правне опције у ЕУ како би показала солидарност са Пољацима", рекао је Орбан у изјави за телевизију у Румунији, пренео је Политико.

Врховни суд Пољске је у суботу ујутру одобрио закон који налаже моменталну оставку свих судија Врховног суда, што је у свијету виђено као подривање независности судства.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск подржао је демонстранте који су изашли на улице да протестују против закона.

"Ти људи су на улици због бриге за Пољску. Апелујем да предсједник не запостави те људе, јер је у њима само доброта", рекао је Туск.

Међутим, пољски предсејдник Анджеј Дуда саопштио је данас да је ставио вето на два од три закона којима је требало да се "реформише правосудни систем" те земље.

Вето шефа државе значи да ће о та два кључна закона који су изазвали највише протеста морати поново да расправља парламент и да покуша квалификованом већином од три петине посланика, колико владајућа странка не може да окупи, да покуша да вето надгласа.

Извор: РТС, Танјуг