latinica  ћирилица
24/07/2017 |  15:59 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Америчке санкције Русији, забринутост у Бриселу

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је да се хитно разговара о могућем одговору Европске уније у случају да Америка, без обзира на примједбе Брисела, уведе нове санкције Русији, пише "Фајненшел тајмс".
Новац - санкције (Фото: Thinkstock) -
Новац - санкције (Фото: Thinkstock)

Документ који је припремљен за састанак Европске комисије у среду, у који је Фајненшел тајмс имао увид, представља неколико одговора, пренео је Спутњик.

Између осталог, наводи се потреба да се од предсједника САД Доналда Трампа добије увјерење да санкције неће утицати на интересе ЕУ, а указује се и на могућност да се америчке санкције које штете европским интересима пониште у Европској унији.

Јункер је позвао да се хитно размотре могуће акције Брисела у случају да се европске енергетске и друге компаније нађу на удару санкција о којима се расправља у Америчком конгресу, наводи лист.

Брисел би "требало да буде спреман да дјелује у наредним данима" уколико Сједињене Америчке Државе предузму мјере, "не узимајући у обзир забринутост ЕУ", наводи се у документу Европске комисије.

У документу се наводи да "главна пажња" Брисела треба да буде усмјерена на тражење од америчке администрације "јавне или писмене изјаве" да се нове санкције неће примјењивати тако да утичу на интересе Европске уније.

Друга опција која се помиње у документу Европске комисије предвиђа могућност проглашавања акција Вашингтона неважећим на територији ЕУ, пише лист.

Такође се разматра могућност предузимања одговарајућих контрамјера које одговарају стандардима СТО, додаје Фајненшел тајмс.

У суботу је објављено да су републиканци и демократе у оба дома Америчког конгреса усагласили текст нацрта закона о санкцијама Русији и Ирану.

Документ је објављен на сајту Конгреса и у наредним недјељама ће се о њему гласати у Представничком дому и у Сенату, а затим треба да га потпише предсједник државе.

Портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс изјавила је да администрација америчког предсједника Доналда Трампа "подржава чврстину према Русији и увођење санкција".

Европска унија је то назвала једностраним акцијама Вашингтона и сматра да он може да доведе до великих, неселективних и нежељених посљедица.

У нацрту закона, без обзира на захтеве америчких компанија, остале су одредбе о енергији, између осталог, усмјерене против "Сјеверног тока 2".

Извор: РТС, ФОНЕТ