latinica  ћирилица
24/07/2017 |  14:17 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј и Додик сутра на освештању манастира Осовица

Његова светост патријарх српски Иринеј освештаће сутра манастир Осовицу у Српцу, чему ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Манастир Осовица у општини Србац - Фото: СРНА
Манастир Осовица у општини СрбацФото: СРНА

Из Патријаршије је Срни потврђено да ће храм освештати патријарх Иринеј, док је присуство Додика најављено из кабинета предсједника Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће сутра освештању манастира Осовица у општини Србац, најављено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Света литургија и чин освештања храма почеће у 9.00 часова, објављено је на сајту општине Србац.

Додик је раније рекао да манастир Осовица представља власништво свих вјерника, који ће у њему наћи мир, разлог да дођу, који ће се ту вјенчати и крстити и који ће доћи са добром вољом и жељом за добро свих.

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година, након што су археолози утврдили да је на том мјесту већ био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина, о чему постоје и документа из те године са печатом на старословенском језику, на којима пише "Благовијести пресвете Богородице - Осовица".

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.

Извор: Срна