latinica  ћирилица
24/07/2017 |  13:16 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Требиње- Потписан уговор о изградњи система за наводњавање (ВИДЕО)

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић потписао је у Требињу уговоре о изградњи система за наводњавање на подручју тог града у вриједности око 5,8 милиона КМ.
Требиње: Потписан уговор о изградњи система за наводњавање - Фото: РТРС
Требиње: Потписан уговор о изградњи система за наводњавањеФото: РТРС

Уговори су потписани са извођачем радова, а предвиђају изградњу око 10 километара главних дистрибутивних цјевовода и двије пумпне станице за наводњавање око 860 хектара земљишта у Требињском и Поповом пољу.

Ово је тек прва фаза изградње система за наводњавање у Херцеговини, а радови почињу за десетак дана.

Мирјанић је рекао да то министарство неће стати док све парцеле у Требињу не буду покривене системом за наводњавање. Он је нагласио да ће вриједност радова износити пет милиона КМ, а 85 одсто средстава ће обезбиједити Влада Српске кроз помоћ Свјетске банке, а 15 одсто Град Требиње.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је у другој фази планирана изградња секундарне мреже за наводњавање Требињског и Петровог поља, као и постављање инсталација према зубачком платоу са пумпним система и довођења воде у села Турменти, Орашје, Коњско, Радешићи, Богојевић село и Убла.

Према његовим ријечима, већ сљедеће седмице су планиране активности на овом пројекту, и уз помоћ Владе Српске, надлежног министарства, "Хидроелектрана на Требишњици", као и средствима града Требиња, бити завршен овај систем у цијелости и тиме омогућен квалитетнији развој пољопривреде и сточарства у овом крају.

"Требиње ће упутити иницијативу надлежном министарству да Херцеговина добије машину која би могла да приведе намјени оне површине које сада нису у намјени. Процјењује се да их има неколико хиљада хектара, а могле би да буду даване у закуп или под концесију", најавио је Петровић.