latinica  ћирилица
24/07/2017 |  10:01 | Аутор: РТРС

Учење, здрава исхрана и избјегавање усамљености спречавају деменцију

Стално учење, здрава исхрана, престанак конзумирања дувана, те побољшање слуха и избјегавање усамљености - могли би да за трећину смање број случајева деменције, тврде британски научници.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У свеобухватној анализи ризичних фактора који стоје иза деменције, научници су указали на оне од посебног значења.

Научници указују на то да многи људи престају да се даље образују након 15. године живота, а ту је и проблем високог крвног притиска, гојазност и губитак слуха у средњем животном добу.

Опасни су и пушење, депресија, физичка неактивност, друштвена изолација и дијабетес у познијим годинама.

Стручњаци сматрају да би се елиминацијом ових фактора могао елиминисати, у просјеку, један од три случаја деменције у свијету.

"Иако се деменција дијагностификује у каснијем животном добу, промјене на мозгу почињу годинама раније", објашњава професор на Колеџ Универзитету у Лондону Џил Ливингстон.

Према посљедњим процјенама Међународног удружења обољелих од Алцхајмера, око 47 милиона људи у свијету пати од деменције, а трошкови болести повезаних са пропадањем функције мозга износе 818 милијарди долара годишње.

Деменцију изазивају болести мозга, од којих је најчешћа Алцхајмерова болест, која узрокује пропадање ћелија мозга и утиче на памћење, понашање, оријентацију и сналажење у простору, као и способност спровођења свакодневних активности.

Број људи које погађа деменција порашће до 2050. године готово за три пута и обухватити 131 милион људи, процјењује Свјетска здравствена организација.

Стручњаци су утврдили да су код 35 одсто случајева деменције који су могли бити спријечени три најважнија фактора превенције - повећање образовања у млађем добу, смањење проблема са слухом у средњим годинама и престанак пушења.

Извор: Срна