latinica  ћирилица
24/07/2017 |  09:31 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Утицај СДА на правосуђе забрињавајући за судбину БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је утицај СДА на Уставни суд, Тужилаштво и Суд БиХ забрињавајући за судбину БиХ, те нагласио да политичко Сарајево мора прихватити да је Српска равноправан ентитет чији се ставови морају поштивати.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Све за шта се наводно залаже та странка руши кроз политички утицај на пресуде Уставног суда. Тиме је највише угрожена будућност БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је за "Глас Српске" навео да се од почетка знало да је оптужница Тужилаштва БиХ против чланова Комисије за референдум о Дану Републике Српске била политичка и правно неодржива, због чега је Суд БиХ донио једино рјешење које има правну основу.

"Поступајуће судије нису жељеле да се упуштају у политичке квалификације", рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ под директним политичким утицајем странаца и бошњачких странака, јер су тројица страних судија и двоје Бошњака, бивших високих функционера СДА, раније доносили одлуке против Српске и демократске воље српског народа.

Чубриловић каже да у Сарајеву никако да прихвате реалност да не могу сами владати цијелом БиХ, која је дефинисана као заједница два равноправна ентитета и три конститутивна народа, те једино као таква може опстати.

"Политичко Сарајево мора да прихвати да је Српска равноправан ентитет чији се ставови морају поштивати. Српска није угрожена све док њене институције функционишу, раде у пуном капацитету и док се поштује Дејтонски мировни споразум", рекао је Чубриловић и додао да су надлежности пренесене на ниво БиХ боље функционисале док су биле на нивоу ентитета.

Чубриловић, који је и замјеник предсједника ДНС-а, сматра да је политичка ситуација у БиХ забрињавајућа и да тензије неће бити смирене до избора идуће године.

Он је навео да није јасно ко чини већину на нивоу БиХ и да ли Савјет министара БиХ има подршку.

"Све институције су на климавим ногама, осим институција Српске које су стабилне", нагласио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, ситуацију усложњавају посланици и одборници који мијењају политичке ставове и странке, због чега је потребно што прије мијењати Изборни закон и одредити да мандат припада странкама, а потребно је и да политичари више времена и размишљања посвете проналажењу рјешења за основна животна питања грађана и реални сектор.

Када је ријеч о владајућој коалицији, Чубриловић каже да ту нема сукоба, већ различитих мишљења о појединим питањима.

"Коалиција на нивоу Српске је стабилна јер доносимо законе, испуњавамо обавезе и институције функционишу", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да је ДНС одлучан да предложи кандидата за једну од двије појединачне функције - предсједника Српске или српског члана Предсједништва БиХ.

Чубриловић је рекао да у том смислу очекују разумијевање и подршку коалиционих партнера да би ДНС могао да од својих чланова и симпатизера тражи да дају подршку заједничком кандидату на другу појединачну функцију.

Он је рекао да ДНС у Бањалуци подржава градоначелника Игора Радојичића, те да очекују да ће имати довољан број одборника да формирају клуб који ће спроводити страначку политику.

Извор: Срна