latinica  ћирилица
24/07/2017 |  09:09 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Вучић: Одрећи се митова, али не и националног интереса Срба на КиМ

Предсједник Србије, Александар Вучић, позвао је грађане Србије на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији ради разрјешења, како је рекао, косовског Гордијевог чвора и проналаска трајног одговора, који ће искључити сукоб као опцију, а свима донијети корист.
Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић (Архив) - Фото: РТС
Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић (Архив)Фото: РТС

"Рјешење не лежи, са једне стране, у нашим митовима и сукобима, али, са друге, не лежи ни у одрицању од свих наших националних и државних интереса", наводи Вучић у ауторском тексту за "Блиц" .

Он је нагласио да  Србија није за потцјењивање, упркос чињеници да Албанци у спровођењу својих националних идеја имају значајну подршку већине западних земаља.

Предсједник Србије је навео да још од 1878. године, од стварања такозване Призренске лиге, Срби нису жељели да буду довољно одговорни да разумију снагу и жеље Албанаца, а, с друге стране, албанска велика грешка је неразумијевање српских државних и националних интереса и њихово потцјењивање.

Он је истакао да противници дијалога о Косову са Приштином немају оправдање са становишта историје и да је њихово нечињење својеврсни историјски злочин с обзиром на тежину питања које тражи одговор. Поновио је потребу за промјеном колективне свијести Срба, која често сваки договор доживљава као пораз, те истакао да то мора да престане и да је вријеме да Србија ради, размишља и побјеђује без сукоба.

Извор: СРНА