latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:54 | Аутор: РТРС

Нијемци блокирају: Више нема за Турску

Њемачка влада је донела одлуку да замрзне испоруке оружја Турској због сукоба двије земље око поштовања људских права, пренио је лист Билд.
Оружје - Фото: илустрација
ОружјеФото: илустрација

"Влада замрзава све испоруке намијењене Турској", навео је лист.

Петер Алтмајер, један од најближих сарадника канцеларке Ангеле Меркел, није желио ни да подврди ни да демантује те информације али није искључио нове узвратне мјере против Турске послије јуче уведених економоских санкција.

Ако наводи Билда буду потврђени, то ће значити нову ескалацију између двије савезнице у НАТО.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле је упоредио Турску са комунистичком Источном Њемачком због арбитрарних хапшења људи и непоштовања минимума конзуларних стандарда. "Подсјећа ме на то како је било у Источној Њемачкој. Свима који су тамо путовали било је јасно: ако ти се нешто деси, нико ти не може помоћи", рекао је Шојбле.

Према писању медија, Њемачка је од почетка 2016, а посебно послије неуспјелог пуча у Турској у јулу прошле године, блокирала 11 испорука "ватреног оружја, муниције или дијелова за наоружање" намијењених тој земљи јер вјерује да би то било искоришћено за репресију над противницима власти.

Њемачка је јуче упозорила своје грађане против путовања у Турску, и пријетила блокирањем инвестиција и извоза, као и приступа Турске европским фондовима.

Извор: Бета