latinica  ћирилица
23/07/2017 |  19:32 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Гастро сусрети у Пелагићеву најпосјећенији до сада (ВИДЕО)

Велики број излагача разних јела дошли су данас у Пелагићево на Гастро сусрете из Крајине, Лијевче поља, са Озрена, Семберије и Посавине. Из Туристичке организације ове општине процјењују да је ова, осма по реду манифестација, најпосјећенија до сада.
Гастро сусрети у Пелагићеву - Фото: РТРС
Гастро сусрети у ПелагићевуФото: РТРС

Осим из Пелагићева и оближњих општина, своје кулинарско умијеће на Сусретима приказле су представнице удружења жена из многих крајева Републике Српске. Гастро сусрети су и прилика да се и сами излагачи, кажу, боље упознају и размијене своја искуства. А трпези, за свачији укус по нешто.

- Гастро сусрети су за нас прилика да за представљање наше традиције и културе, а ми се трудимо да је очувмо и да је на младе генерације пренесемо - каже Љубица Димитров, предсједница УЖ Ђурђевак Лијешће, Брод.

У Општини Пелагићево су прије осам година почели манифестацију Гастро сусрета који би на најбољи начин представљали овај дио Републике Српске, по ономе по чему је овај дио Посавине препознатљив. И у томе се, кажу, успјело.

- Ја сам убијеђен да ће ова манифестација дати допринос не само развоју тиризма, него и просперитету и развоју општине Пелагићево у привредном смислу - рекао је начелник Пелагићева Симо Стакић.

Ова туристичка манифестација је сваке године изузетно посјећена, а ове године највише, јер је знатиљежника било не само из Посавине већ и из многих дијелова Републике Српске и Федерације, па и из Србије и Хрватске. Зато ће Влада Српске помоћи да ови сусрети буду проширени и на сусједне општине.

- Мислим да ову манифестацију треба подићи на виши ниво сарадњом и са Брчко дистриктом, те са општинама Доњи Жабар и Градачац. Овдје се може привући знатнији број туриста него иначе - сматра министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

У оквиру Илинданских свечаности осим Гастро сусрета предвиђено је и књижевно вече под називом Књижевни сабор, и паљење лила, уочи светог Илије.