latinica  ћирилица
23/07/2017 |  14:15 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Шамац: Дијагностичко испитивање крава на бруцелозу (ВИДЕО)

Ветеринарска станица Шамац почела je дијагностичко испитивање на присуство бруцелозе код 600 млијечних говеда, старијих од 12 мјесеци. Испитивање се проводи у оквиру редовне годишње контроле, према упутствима Министарства пољопривреде и у сарадњи са Ветеринарским институтом Републике Српске.
Шамац - испитивање крава на бруцелозу - Фото: РТРС
Шамац - испитивање крава на бруцелозуФото: РТРС

На шамачком подручју није забиљежен ни један случај појаве бруцелозе, иначе, ријетке, али веома опасне болести која се са животиња може пренијети и на људе. 

"Произвођачи су обавезни да једном годишње претраже своја стада, значи који су у том ланцу производње млијека за јавну потрошњу, они добијају папир да су те године слободни, под условом да не уводе друга грла са стране", каже директор Ветеринарске станице Шамац, Саша Станимировић.

Будући да се бруцелоза може пренијети на људе и конзумацијом млијека, заштита потрошача почиње на фарми. Чедомир Боројевић из Тишине на фарми са 425 говеда, под сталним надзором ветеринара, примјењује високе стандарде хигијене. 

"Могу рећи да је наша фарма већ прошла одређене контроле Европске комисије и били смо једна од фарми која је у цјелости задовољила оно што су европски стандарди од нас тражили. Наравно на тај начин смо само показали да наши инспекцијски органи, наше министарство пољопривреде у цјелости раде свој посао онако како треба", навео је Чедомир  Боројевић, фармер из Тишине.

Ветеринарска станица Шамац ће, осим мониторинга млијечних говеда на бруцелозу, на фармама, радити и дијагностику леукозе и туберколозе, као и редовне годишње вакцинације говеда.