latinica  ћирилица
23/07/2017 |  09:20 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Овај зелениш је права ризиница здравља

Блитва спада у нискокалоричне намирнице па се сматра идеалном намирницом за одржавање тјелесне тежине.
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com) -
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com)

Садржи витамине Б, Ц и бета каротен и минерале магнезијум, гвожђе, калцијум, калијум и биљна уља.

Ово су само нека од њених корисних својстава:

Здравље очију

Карактеристични састојци блитве су и лутеин и зеаксантин - "витамини за очи". Они спријечавају макуларну дегенерацију, односно жуту пегу, глауком и сличне поремећаје вид. Такођер, лутеин штити од сунчевог ултраљубичастог зрачења.

Чува кости

Садржи велике количине витамина К, магнезијума и калцијума, а ти елементи чувају и јачају кости. Витамин К1 у цријевима се претвара у витамин К2 који потиче производњу остеокалцина, важног једињења које преусмјерава калцијум директно ка костима.

Смањује ризик од дијабетеса

За дијебетес се увијек препоручује зелено лиснато поврће у које се убраја и блитва. Она садржи флавоноид познат као сирингична киселина која помаже регулацију нивоа шећера у крви. Зато је блитва одлична за све људе, а поготово оне који већ болују од дијабетеса или су у стању предијабетеса.

Помаже у превенцији рака

Блитва је богата антиоксидансима и тако спријечава ширење слободних радикала и ћелија рака. Такође, садржи бројне витамине и минерале, бета каротен и кверцетин за које се поуздано зна да су добри у превенцији рака, поготово рака дебелога цријева.

Здравље мозга

Радите цијели дан посао који од вас захтијева психичку концетрацију, а једино што једете је прерађена храна? Није ни чудо да се осјећате лоше. Покушајте да чешће једете блитву, која је богата витамином К и калијумом, важним факторима у когнитивном развоју и чувању функција мозга.

Здравље срца

Блитва је богата антиоксидансима који ублажавају упале и убрзавају процес опоравка. Такође, антиоксиданси могу утицати на смањење хипертезније, олакшати притисак на срце и крвне судове. Минерали попут магнезијума, калијума и калцијума помажу у отпуштању натријума, па се тако шире крвни судови и олакшава проток крви.

Помаже у мршављењу

Ово поврће садржи мало калорија, а много влакана, која су корисна за метаболизам. Влакна успоравају разградњу масти и угљених хидрата па тако имате дужи осјећај ситости.

Извор: vecernji.hr