latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:26 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Заев у званичној посјети БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић разговарао је у Сарајеву са предсједником Владе Македоније Зораном Заевом који је стигао у званичну посјету БиХ.
Зоран Заев и Денис Звиздић - Фото: СРНА
Зоран Заев и Денис ЗвиздићФото: СРНА

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је у Сарајеву да очекује да ће економска сарадња БиХ и Македоније, која је прошле године износила 300 милиона КМ и имала раст од 10 одсто, сљедеће године бити повећана за додатних 100 милиона КМ. Он је новинарима након сусрета са предсједником Владе Македоније Зораном Заевом рекао да је досадашња сарадња двије земље била квалитетна, али да је констатовано да би могла да буде још садржајнија и додатно унапријеђена.

Звиздић је данашњи састанак представника двије земље оцијенио као почетак боље и квалитетније сарадње, која би у наредном периоду требало да буде унапријеђена.

"Радићемо на јачању инфраструктурне повезаности, јер је она која је наслијеђена на Балкану веома лоша и недовољна", истакао је Звиздић.

Он је најавио да би до краја године могла да буде отворена директна авионска линија између Сарајева и Скопља.

Осим данас потписана два споразума из области пољопривреде и културе, Звиздић је најавио да би до краја године требало да буду потписани и остали споразуми који ће бити везани за економску сарадњу, туризам, саобраћај, превоз и друго што би требало да олакша сарадњу привредницима и додатно повеже двије земље.

Звиздић је рекао да би до краја године требало да буде одржана и заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Македоније, иако је данашњи њихов састанак био нека врста заједничке сједнице.

"БиХ и Македонија су сличне земље и могу бити значајна подршка једна другој у европским интеграцијама", нагласио је Звиздић.

Заев је рекао да је регионална сарадња обавеза и потреба за све земље региона.

Према његовим ријечима, данас потписани споразум омогућавају напредак и побољшање сарадње у пољопривреди између двије земље.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити потписано још низ других споразума између двије земље, међу којима би требао да буде и онај да грађани једне у другу земљу могу да иду само са личном картом.

Заев је упутио честитке БиХ на успјесима на евроатлантском путу и пожелио да што прије добије статус кандидата у ЕУ.

Он очекује да ће Звиздић на јесен посјетити Македонију, а грађане БиХ је позвао да посјећују његову земљу.

Регионална сарадња за брже интегрисање у европске токове

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић и предсједник Владе Македоније Зоран Заев констатовали су данас у Сарајеву да ће подршка, регионална сарадња и размјена искустава између БиХ и Македоније допринијети бржем интегрисању обје земље у европске токове.
Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да добри пријатељски односи БиХ и Македоније у наредном периоду требају бити ојачани још бољом економском сарадњом, као и сарадњом на свим другим нивоима.

Џаферовић је истакао важност данашње посјете која ће бити подстицај за унапређење односа двије земље, посебно на економском плану.

"Ресурси које имају БиХ и Македонија требају бити квалитетно искориштени за добробит грађана обје земље, а бржем повезивању свакако би допринијело и успостављање директне авионске линије Сарајево–Скопље", рекао је Џаферовић.

Према ријечима Заева, Македонија жели сарадњу са БиХ на свим нивоима, а данашње потписивање два споразума о сарадњи представља кораке који воде ка јачању цјелокупних односа двије земље.

"У будућности је предвиђено потписивање споразума и из других области, чиме ће бити створени услови за још садржајније билатералне односе", нагласио је Заев.

Џаферовић и Заев разговарали су и о јачању парламентарне сарадње, а Џаферовић је упутио позив предсједнику Собрања Македоније да посјети Парламентарну скупштину БиХ.

С обзиром на то да обје земље имају исте спољнополитичке циљеве, током сусрета је разговарано и о европском и евроатлантском путу БиХ и Македоније.

Најављено отварање директне авионске линије између Сарајева и Скопља

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Младен Иванић, те предсједник Владе Македоније Зоран Заев оцијенили су данас у Сарајеву да је најављено отварање директне авионске линије између Сарајева и Скопља, те потписивање низа споразума, као што су признавање возачке дозволе и прелазак границе са личном картом, основ за даље унапређење економске сарадње и трговинске размјене између двије земље.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су саговорници констатовали да између двије пријатељске и блиске земље нема отворених питања, штавише, нагласили су да су политички односи изузетно добри.

Заев је упознао је чланове Предсједништва БиХ са актуелном социополитичком ситуацијом у његовој земљи и њеним евроатлантским путем за који цијени да нема алтернативу.

Чланови Предсједништва БиХ изразили су задовољство због формирања нове владе и стабилизације прилика у Македонији, сматрајући да је тако упућена снажна порука цијелом региону да је могуће направити озбиљан искорак ка стабилности земље и просперитету њених грађана.

Састанку је у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића присуствовао његов савјетник Тугомир Чуљак.

Извор: СРНА