latinica  ћирилица
22/07/2017 |  12:11 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Јуско у писму: На који начин ће Турска подржати градњу пута Сарајево-Београд? (ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Исмир Јуско упутио је писмо турском министру економије Нихату Зејбекчију у којем тражи да му буде одговорено "на који начин Турска намјерава да подржи градњу брзог пута од Сарајева до Београда".
Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација у БиХ (Фото:faktor.ba) -
Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација у БиХ (Фото:faktor.ba)

"Од одговора на ово питање у великој мјери зависи и одређивање коначне руте, стога Вас молим да нас информишете, првенствено, о финансијском оквиру и начину подршке, али и другим важним детаљима овог пројекта који одређују његову реализацију", истиче Јуско у писму у којем се Зејбекчију обратио као иницијатору изградње пута Сарајево – Београд.

Данашњи "Дневни аваз" пише да је Јуско писмо Зејбекчију послао након посљедњег састанка са министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем и министром саобраћаја и комуникација Федерације БиХ /ФБиХ/ Денисом Ласићем на којем је договорено да на наредни састанак о градњи пута Сарајево –Београд буду обавезно позвани предсједавајужи Савјета министара БиХ Денис Звиздић и предсједници Влада Републике Српске и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић.



У писму се наводи да су током састанка са Трнинићем и Ласићем и њиховим сарадницима у Сарајеву дефинисана три приједлога могуће трасе брзог пута Сарајево – Београд, али да је немогуће било шта радити док не буде утврђен финансијски оквир.

"Двије руте преферирају да спојна тачка између БиХ и Србије буде у Вардишту код Вишеграда, а трећа рута предвиђа да се Сарајево и Београд споје преко Тузле и Бијељине", написао је Јуско.

Након што добије одговор од Зејбекчија, Јуско ће о томе обавијестити Звиздића, Цвијановићеву, Новалића, Трнинића и Ласића.

Извор: Срна