latinica  ћирилица
22/07/2017 |  08:25 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Дани кошевине у рејону Гвозно у Калиновику

У рејону Гвозно у општини Калиновик данас ће бити одржана традиционална манифестација Дани кошевине "Гвозно-Моба-Озон-2017", којом се обиљежавају 24 године од оснивања Гардијске бригаде Војске Републике Српске и Борачке организације Републике Српске .
Дани кошевине у рејону Гвозно у Калиновику - Фото: РТРС
Дани кошевине у рејону Гвозно у КалиновикуФото: РТРС


Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је Срни да се овај веома значајан датум већ пету годину узастопно обиљежава на традиционалан начин, уз витешке игре, бацање камена с рамена, потезање клипа, надвлачење конопца, те кошевину.

"Ова манифестација је добила обиљежје које превазилази локални карактер. Долазе нам чланови борачких организација, представници Херцеговачког и Сарајевско-романијског корпуса, као и други гости из свих крајева Републике Српске. Наша жеља је да ова манифестација поприми и регионални карактер", рекла је Комленовићева.

Према њеним ријечима, најважније је да манифестација није политички обојена, да је повезује кохезиона сила без обзира на политичко опредјељење и мјесто живљења и да баштини традицију Војске Републике Српске.

Манифестација почиње у јутарњим часовима служењем парастоса у Цркви Светог Петра и Павла и полагањем вијенаца у Спомен-соби у Калиновику.

Након тога, слиједи окупљање на локацији Гвозно, гдје ће се Комленовићева, предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић и присутни званичници обратити учесницима.

Цијели ток манифестације биће пропраћен пјевањем, гуслањем и играма у извођењу изворних група.

Извор: Срна