latinica  ћирилица
21/07/2017 |  22:54 ⇒ 22/07/2017 | 12:52 | Аутор: РТРС

Приједор: Одржано вече српско-словеначког фоклора и традиције (ВИДЕО)

У Приједору је вечерас одржано вече српско-словеначког фоклора и традиције на којем су се у плесним корацима, музици и пјесми надметали чланови Фолклорне групе младих из Саничана и гости из Фолклорног друштва "Крес" из Новог Места у Словенији.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Предсједник Удружења Словенаца "Липа" Аленка Удуч, која је била организатор и домаћин ове етно вечери, каже да се ово удружење сваке године током љета укључује у градске манифестације.

"Циљ нам је да одржавамо везе које смо на разним нивоима успоставили са бројним градовима у нашој матици Словенији и радо доводимо госте у овај град гдје словеначка мањина живи више од једног вијека", истакла је Удучева.

Фолклорно друштво "Крес" основано је у Новом Месту 1975. године и његови чланови су различитог образовања и узраста, а везује их добра воља и љубав према народним традицијама.

"Наше друштво броји око 150 чланова, а чине га дјеца, млади, одрасли, ветерани, пјевачи и играчи, те тамбурашка група. Радо се одазивамо позиву пријатеља, као што је био и овај да дођемо у Приједор и да наступимо на љетној сцени у граду", рекла је Бранка Мошкон, предсједник Друштва "Крес".

Друштво његује пјесме и плесове словеначких региона Долењска, Корушке, Штајерске, Прекомурја, Горичке и Соча, а дио тог репертоара представили су и вечерас многобројним Приједорчанима окупљеним на тргу.

Ово вече традиције и фолклора био је дио овогодишњег Културног љета, које је почело 1. јуна и трајаће све до почетка септембра.

Извор: СРНА