latinica  ћирилица
21/07/2017 |  14:11 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Смијењен главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић

Првостепена дисциплинска комисија за тужиоце Високог судског и тужилачког савјета БиХ, одлучујући по дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС против Горана Салиховића, главног тужиоца Тужилаштва БиХ, донијела је одлуку којом се утврђује дисциплинска одговорност Салиховића.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Како се наводи, Салиховић је одговоран за дисциплинске прекршаје који представљају озбиљно кршење службене дужности и којима се доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва и “намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС“.

Дисциплинска комисија је донијела одлуку којом се одбацује дисциплинска тужба која се односила на “омогућавање вршења дужности тужиоца особама које на то нису законом овлаштене“ и “мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструкције или потцјењивања њихових активности“.

На однову ове одлуке Салиховић се, са функције главног тужиоца Тужилаштва БиХ, премјештана мјесто тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине. Против ове одлуке могућа је жалба Другостепеној дисциплинској комисији ВСТС БиХ у року од 8 дана од дана пријема одлуке.