latinica  ћирилица
21/07/2017 |  14:04 | Аутор: РТРС

Амир Зукић на слободи уз мјере забране

Општински суд у Сарајеву донио је одлуку да генерални секретар СДА Амир Зукић, који се тренутно налази у притвору у Зеници, уз мјере забране буде пуштен на слободу.
Амир Зукић - Фото: dnevni avaz
Амир ЗукићФото: dnevni avaz

Одлука је одмах ступила на снагу, а рјешење је достављено у Казнено-поправни завод Зеница, преносе федерални медији.

Рочиште поводом приједлога за пуштање Зукића из притвора одржано је јуче након што је Уставни суд БиХ усвојио апелацију оптуженог, утврдивши повреду његових права.

Зукић је 6. јуна поднио апелацију Уставном суду БиХ против рјешења Кантоналног суда у Сарајеву који му је одредио мјере притвора након што је ухапшен 17. фебруара у оквиру акције "Босна".

Апелацију је поднио и зато што надлежни судови нису поступили према одлуци Уставног суда БиХ од 22. маја који је пресудио да му је без валидног образложења забрањено да га посјећују жена и дјеца, преносе федерални медији.

Зукићу је 14. јула продужен притвор за још два мјесеца.

Уставни суд БиХ је на сједници 18. јула донио закључак да су Амиру Зукићу повријеђена права на личну слободу и безбједност Европске конвенције о људским правима јер су редовни судови пропустили да у одлуци о продужењу мјере притвора апеланту, уз постојање основа сумње, дају релевантне и довољне разлоге за продужење мјере притвора, при томе понављајући исте разлоге и стереотипна образложења без уважавања специфичних околности које захтијева континуирани притвор.

У предмету "Босна", осим Зукића, оптужено је још осам лица којима је стављено на терет више кривичних дјела у вези са незаконитим запошљавањем.

Извор: СРНА