latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:55 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Бањалука добила грб и заставу

Град Бањалука је након више покушаја да се усвоје нови симболи, коначно добила грб и заставу.
Грб Бањалуке (фото:Skupština grada) -
Грб Бањалуке (фото:Skupština grada)

Грб, који је усвојен на сједници градског парламента, незнатно је измијењен у односу на претходно предложено рјешење. Основ штита, који је главни садржај грба, чини тробојка: црвено, плаво и бијело поље одозго надоље, а на њима стилизована тврђава Кастел, Врбас и врхови карактеристичних дајак чамаца. Два чувара штита су Петар Кочић и бан Светислав Милосављевић.

Грб је израдио најпознатији српски хералдичар Драгомир Ацовић.

Тврђава Кастел је најстарији историјски споменик у граду. Трагови насеља на подручју Бањалуке су остаци неолитског градинског насеља који су управо пронађени на простору градске тврђаве.

Петар Кочић (1877 - 1916) је српски пјесник, писац и политичар. Рођен је у Стричићима на Мањачи. Његово најпознатије дјело је "Јазавац пред судом".

Светислав Тиса Милосављевић, градитељ, хуманитарац и визионар, на Митровдан, 8. новембра 1929. године, дошао је у Бањалуку и почео управљање Врбаском бановином, поставши први бан.

Дајак је врбаски чамац који Бањалучани сматрају симболом града. Некада се овај чамац користио за превоз робе и путника са једне на другу обалу ријеке, јер није било мостова, а данас углавном за разоноду и рекреацију.

Бањалука је препознатљива по дрворедима у којима доминира дрво кестена. Постоје градске алеје старе и по 120 година у којима су доминантна баш ова стабла.