latinica  ћирилица
20/07/2017 |  14:32 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Романија: Ниво воде на извориштима пада, али не ствара проблеме

Дуготрајна суша на Романији доводи до пада нивоа воде на извориштима и у резервоарима, али за сада нема већих проблема у водоснабдијевању становништва, осим у рубним селима за која још нису изграђени водоводи.
Соколац - проблеми са водом - Фото: СРНА
Соколац - проблеми са водомФото: СРНА

У селима на јужном рубу општине Соколац - Озерковићи, Врхбарје, Ђедовци, Казимеровићи и Загајеви мјештани тврде да годинама муку муче са водоснабдијевањем, јер немају изграђен водовод, али је дужи сушни период додатно отежао ту ситуацију.

Миломир Зорановић из села Казимеровићи, један је од већих произвођача млијека на подручју Сокоца, каже да се сналази у свом безводном селу како зна и умије.

"У ових неколико села има укупно око 50 домаћинстава, а воду за личне потребе и напајање стоке користимо из старих бунара, са локви или точимо у цистерне са удаљених водовода", каже за Срну Зорановић.

Он истиче да има 15 музних крава и више грла друге крупне и ситне стоке, па је у дилеми да ли остати у овом послу или одустати, јер нема воде за рад на пољопривредном имању, за шта се опредијелио након минулог рата.

Његово искуство је показало да је једна цистерна за овакво пољопривредно домаћинство довољна за два-три дана.

Зорановић додаје да је у протеклих неколико дана, али и у више наврата у ранијим сличним случајевима локална власт обезбјеђивала воду за становништво ових села довозећи из Сокоца у ватрогасним цистернама.

"За сада се некако и може радити, али ако ова суша потраје дуже, биће много невоља до изградње водовода, који чекамо већ годинама", истиче Зорановић.

Командир Ватрогасног вода Миле Шарац је потврдио да су ватрогасци спремни, у ситуацији када нема посла за њих, доставити воду у рубна села с тим да неко треба покрити трошкове горива у износу од 130 до 150 КМ.

Координатор стечајног управника у соколачком Јавном предузећу Водовод и канализација "Врело Биоштица" Петар Вучковић изјавио је да је водоснабдијевање потрошача уредно на свим водо-системима којима газдује ово предузеће, али истиче да би дужи сушни период могао донијети невоље на мањим извориштима.

Вучковић истиче да издашност изворишта Кржуљ из дана у дан слаби и да црпне пумпе раде неизмјенично, али да за сада нема проблема у снабдијевању потрошача.

Са овог водовода се снабдијева подручје Равне Романије, Подроманије и шире подручје села Педише и Буковик.

Он тврди да издашност изворишта Геруша, са кога се најапа пет села на мјесном подручју Маргетићи, већ годинама слаби, али за сада нико не оскудијева водом.

На Врелу Биоштице се не осјете никакве промјене код издашности, осим у дијелу села Видрићи гдје долази до повремених прекида због преспајања система и висине на којој се налази неколико потрошача.

"Водовод Биоштица напаја градско насеље Соколац и десет околних села“, каже Вучковић.

Извор: СРНА