latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

Пленковић: Стабилизовано стање у "Агрокору"

Предсједник хрватске Владе Андреј Пленковић рекао је данас да је законом о ванредној управи спријечен стечај "Агрокора", као и ланчана реакција на хрватску привреду, те да су у посљедња три мјесеца створени предуслови за процес реструктурисања тог концерна.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Пленковић је додао да је Влада јутрос добила писани извјештај ванредног повјереника за "Агрокор" Анте Рамљака и да су са њим разговарали о анализи прва три мјесеца рада ванредне управе.

"За нешто више од три мјесеца стабилизовано је стање у компанији, исплаћене су плате, задржана радна мјеста, консолидовано је пословање, а повјериоци су у два наврата дали нову, свјежу ликвидност", нагласио је Пленковић.

Рамљак је рекао да "Агрокору" иду у корист вријеме и туристичка сезона, да је раст који је забиљежен у прехрамбеним компанија значајан, те да "Конзум" чека додатно реструктурисање.

Он очекује да ће до краја године "Конзум" бити на "позитивној нули", преносе хрватски медији.

Рамљак је навео и да још није одлучено које ће компаније у саставу "Агрокора" бити продате у оквиру реструктурисања и да, засад, не може да каже колики ће на крају бити износ отписаних дугова.

Хрватски концерн "Агрокор" објавио је почетком маја да ниво задужености на дан 31. март, без "Меркатора" и са њим повезаним друштвима, износи 40,4 милијарде куна /5,44 милијарде евра/.

У извјештају ванредне управе концерна "Агрокор", на чијем је челу Рамљак, саопштено је да је компанија "Конзум" у првих пет мјесеци ове године пословала са губитком од 8,4 милиона евра.

Влада Хрватске именовала је почетком априла Рамљака за ванредног повјереника за "Агрокор", у складу са одредбама Закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску.

Извор: СРНА