latinica  ћирилица
20/07/2017 |  12:02 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Почела градња куће породице Поповић из Бранешаца код Челинца (ФОТО)

Сиромаштво може учинити да се са лица људи избрише и сваки трачак наде у боље сутра и да избрише сваку нада за топлим домом достојним за живот људи у 21. вијеку. Животна прича Петре Поповић (89) из села Бранешци код Челинца је тужна епизода у филму звано сиромаштво Републике Српске коју желе Бранешчани да се заврши срећно покренувши велику хуманитарну акцију за иградњу куће овој баки и њеном сину Веселку (50).
Темељи куће -
Темељи куће

До сада је акцијом мјештана урађен темељ, а 11. Манифестација “Културно -забавни и спортски дани у Бранешцима 2017“ код траје од 21.-23.јула протећи ће у знаку прикупљања помоћи за наставак градње куће ове породице.

Прича о породици Поповић

Рођена давне 1927. године у Бранешцима Петра кад је стасала у дјевојку удала за супруга Милана са којим је стекла породицу и изградила скромни дом са двије собице у Поповићима у селу Бранешци код Челинца.

Живјели су у великој неимаштини у немогућим условима, трошној кући која само што се не сруши под снијегом или јачим вјетром и неколико шерпи за кухање, старим шпоретом и без воде. Та судбина је прати ево скоро и у десетој деценији живота.

"Мој Милан је умро од тешке болести и свој живот је скончао у биједи која је задесила нас. Радили смо док смо могли, али старост је ударила да се живјети не може, а Бог неће узме себи. Да бар имам гдје лећи као исан неби жалила сутра умријети", замишљено нам каже баба Петра.

Петра Поповић

Са Петром у дому живи син Веселко са којим се судбина поиграла, али и људска неправда те је прије неколико година недужан лежао у затвору.

"Све ме у животу гонило како не треба. Пропатио сам, а и у затвору пропао да радити више не могу. Мајку морам чувати јер је стара жена, а кућа се само што није срушила. Највећа нам је жеља нормалан дом, немора бити ни велик. Само кад се сјетим да још једну зими треба прозимити овдје смучи ми се живот", рекао је Веселко у Бранешцима познат као Весо.

У помоћ су недавно притекли и комшије међу њима и млади будући доктор Дарко Регојевић који је са Савјетом МЗ Бранешци, чији је И члан, кренуо у акцију изградње куће за ову породицу.

"Ова кућа је урушена страћара у којој нема услова за живот. Надам се да ће наш добри народ одазвати се помоћи и да ћемо уз помоћ добрих људи успјети да урадимо нови дом за Петру и Весу који су обоје неспособни за рад и обома је потребна помоћ", рекао је Дарко.

Стара кућа

Акцију је подржао и Савјет МЗ Бранешци на челу са старим предсједником Богољубом Шикањићем, али и новоизабраном предсједницом Борком Алексић као и велики број мјештана, а у одбор је изабран и Анђелко Пезић, такође члан Савјета МЗ.

"Надамо се да ћемо током љета успјети да приведемо градњу куће крају, а имамо обећање и локалних власти у Челинцу и наших радника у иностранству да ће помоћи. Хвала свима који су се до сада укључили и надамо се да ћемо успјети", рекла је Брока Алексић.

До сада су се у акцију укључиле и поједине медијске куће, а организатори се захваљују свим донаторима у учесницима акције.

Програм манифестације

У оквиру манифестације у Бранешцима у петак 21.07.2017. године код Цркве Светог Прокопија у Бранешцима ће се одржати традиционални збор за народним весељем уз музику уживо уз наступ Жељка Дерајића и "Пинк Пантер бенда" Бањалука.

Током викенда игра се ноћни турнир у малом фудбалу, а предвиђене су богате награде. Такође организује се у турнир у одбојци на пијеску, навлачењу конопца И другим дисциплинама. У недјељу од 19.30 полагање вијенаца на споменик палим борцима Бранешаца, а од 20.00 на игралишту у Бранешцима одржава се "Челиначко културно љето" са наступмом КУД-ова, етно група и солиста. Након тога музика уживо уз наступ Жељка Дерајића и "Пинк Пантер бенда" Бањалука и завршница турнира у фудбалу.

Током цијеле манифестације и након ње у продаји ће бити хуманитарни купони у апоенима од 1,00 КМ, 5,00 КМ И 10,00 КМ чијом куповином ћете помоћи градњу куће Поповића.

Конткат и жиро рачун:

Позивамо све људе добре воље, медије, хуманитарне организације и предузећа да се јаве на следеће бројеве телефона за помоћ око изградње куће за породицу Поповић:

+38765-724-259, Борка Алексић, предсједник МЗ Бранешци

+38766-058-732, Дарко Регојевић, Омладинска организација "Младост" Бранешци

Број жиро рачуна за донације је: 555-10000-309-264-78