latinica  ћирилица
19/07/2017 |  22:42 | Аутор: РТРС

Свјетски омладински хор наступио у Приједору

У Приједору је вечерас наступио Свјетски омладински хор у чијем је саставу било 58 младих пјевача из 33 земље.
Приједор: Свјетски омладински хор - Фото: СРНА
Приједор: Свјетски омладински хорФото: СРНА

Приједорска публика, којој је овај концерт поклонио град, у оквиру манифестације "Приједорско културно љето", могла је да чује изузетне хорске изведбе изабраних ремек-дјела европске, афричке и свјетске музике.

Добродошлицу Свјетском хору младих пожелио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је истакао да су Приједрочани поносни на традицију хорског пјевања дужу од 130 година.

- У хорском свијету већ давно је препознат и наш Међународни фестивал хорова "Златна вила" који се одржава 17 година. Наш циљ је да се на међународном плану Приједор позиционира као град у којем се његује хорско пјевање - истакао је Ђаковић.

Управо због тога је започела сарадња са Европском хорском асоцијацијом "Европа кантат" која представља велику заједницу европских хорова, чији ће члан ускоро постати и хор Српског пјевачког друштва "Вила". У оквиру те сарадње Приједор је постао партнер у организацији европске турнеје Свјетског омладинског хора.

Предсједник Европске хорске асоцијације "Европа кантат" Габор Моцар рекао је да концертна турнеја Европског омладинског хора у први план ставља сарадњу између Печуха и градова јужних партнерских земаља.

- Истакнуто мјесто и вечерас је добила хорска музика, као универзално изражајно средство којим се успоставља мирољубиви дијалог различитих нација и религија у овом региону Европе који је оптерећен историјским конфликтима - нагласио је Моцар.

Свјетски омладински хор - јединствен међународни музички педагошко-социјални пројекат високог умјетничког квалитета који се састаје једном или два пута годишње, а окупља младе, талентоване, полупрофесионалне пјеваче узраста од 17 до 26 година, и вечерас су водили реномирани свјетски диригенти Золтан Пад из Мађарске и Кена Ваки из Кеније.

Хор се састао у Мађарској гдје је увјежбао концертни репертоар, а потом 9. јула кренуо на турнеју која ће обухватати 12 градова: Сомбор, Осијек, Печуј, Будимпешту, Нови Сад, Београд, Сарајево, Приједор, Загреб, Копер, Опатију и Љубљану.

Хор је од оснивања 1989. године организовао 35 турнеја са више од 1.000 пјевача из 65 земаља, а са њим је радило 46 свјетски познатих диригената.

Извор: СРНА