latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:58 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Српску би до 2021. могло напустити скоро 60.000 радника (ВИДЕО)

Република Српска има озбиљан проблем! У протеклих десет година напустило ју је готово 100.000 радника. Ако се негативни трендови наставе до 2021. остаћемо без још 59.000. Остваре ли се ова предвиђања, то ће значити да је Српску за 15 година напустио град величине Бијељине. На ово, све гласније, указују послодавци.
Бањалука: Округли сто о тржишту рада - Фото: РТРС
Бањалука: Округли сто о тржишту радаФото: РТРС

Армија радно способних, незапослених, недовољно плаћених и незадовољних у континуитету одлази из Републике Српске,показала је анализа коју је урадио професор Стево Пуцар. Одлив радне снаге, суочен са економски и демографски лошом сликом упркос опадању незапослености, на привреду би могао оставити дубоке посљедице.

- Постоји чак и апсурдна ситуација да имамо вишак оних који су неквалификовани и то зовемо незапосленошћу и економском неактивношу, а са друге стране имамо велику потребу фирми за квалификованим радницима, техничарима, мајсторима, инжињерима, технолозима - истиче Пуцар.

Ако питате синдикате, одлив радне снаге и становништва је природна посљедица континуирано лошег стања у привреди.

- Сатница у Републици Српској и Босни и Херцеговини, просјечна, или најнижа, како хоћете јер 10 или осам пута мања у односу на европске земље. То је довољно показатеља да држава има озбиљан проблем - каже Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Због све лошијих показатеља забринути су послодавци. Привреда која је упркос свим потешкоћама ипак у успону, због одлива радне снаге пред великим је изазовом. Све то, тврде, додатно компликује политичка ситуација, која тјера инвеститоре способне да својим капиталом промијене стање.

- Мислим да школујемо кадрове који ником не требају, али не и токаре, руковаоце тешким машинама, возаче, обућаре, текстилце... Тржиште вапи за том радном снагом и можемо их запослити - каже Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Влада је свјесна проблема, тврди ресорни министар Миленко Савановић. Стање се, истиче, може мијењати реформама и ангажовањем свих актера. Захваљујући тим мјерама, тврди, и у јуну је дошло до повећања запослености.

- То је ангажовање свих, на неки начин и Владе и реалног сектора, али хоћу да поновим да се сви ми морамо фокусирати на максималан развој реалног сектроа, јер без новонастале вриједности нема капитала, ни нових радних мјеста - каже Савановић.

Упркос лошим показатељима, анализе до којих је дошао Пуцар ипак предвиђају раст. Просјечна плата 2021. требало би да буде већа за 100 КМ у односу на ону данас. Већи раст доживјеће плата у прерађивачкој индустрија, и то до 300 КМ.