latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:13 | Аутор: РТРС

Савановић: Влада Српске жели да смањи фискалне намете

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић, рекао је данас да Влада Српске чини све да реформским процесима и економском стратегијом путем Реформске агенде олакша развој реалног сектора у смислу фискалних намета, али да тренутна политичка нестабилност у БиХ не омогућава развој економије и нове инвестиције.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

"Желимо да као Влада и социјални партнер, заједно са Унијом удружења послодаваца и Савеза синдиката дамо свој пуни допринос, да маркирамо оно на шта можемо да утичемо и да побољшамо економску ситуацију, а самим тим омогућимо и запошљавање и бољи стандард људи", рекао је Савановић у Бањалуци уочи почетка округлог стола "Тржиште рада - Стање и изазови".

Истакао је да је захваљујући мјерама Владе у Српској смањен број незапослених и да је њихов у јуну изосио 120.236. лица. Министар рада је додао да је стопа незапослености 24,8 одсто, што је, према његовом мишљењу, добар показатељ. Савановић сматра и да уписна политика у школству мора бити подвргнута ревизији, у смислу да се производе профили који су неопходни нашем друштву.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић је нагласио да анализа тржишта рада показује да је од 2005. до 2016. године простор БиХ напустило око 200.000 становника и да они нису отишли само због ниских плата и што нема посла, већ је главни проблем у БиХ политичка нестабилност.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да политичка препуцавања у БиХ утичу на инвеститоре који не воле нестабилне просторе, али да је једини реалан разлог што ове просторе напуштају млади и образованих људи несигуран и слабо плаћен посао, због чега одлазе тамо гдје ће моћи да живе од свог рада.

Извор: СРНА