latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:34 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Кошарац: Изетбеговић и појединци из СзП воде специјални рат против Српске (ВИДЕО)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац изјавио је да Бакир Изетбеговић и његови блиски сарадници у институцијама БиХ, и појединци из тзв. Савеза за промјене воде специјални рат против Републике Српске.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Један од тих људи је и министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић који, како каже Кошарац, сваки свој јавни иступ и нападе на званичнике Републике Српске припрема у сарадњи са сарадницима Бакира Изетбеговића, међу којима је и директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица.

Подаци које Мектић и још неки високи функционери тзв. Савеза за промјене пласирају јавности и медијима потичу директно из кухиње АИД-а, муслиманске обавјештајне службе која никада није престала да постоји и која је дубоко инфлитрирана у све заједничке институције у Сарајеву, упозорава Кошарац.

- Желим да упозорим на чињеницу да се против Републике Српске већ дуже вријеме води специјални рат, чији је циљ блаћење и криминализовање кључних политичких личности, урушавање најважнијих институција Републике Српске и, коначно, поништавање међународно признате самосталности и слободе српског народа у Републици Српској - истакао је Кошарац.

Кошарац је изјавио да је свака сједница Савјета министара БиХ, у овој структури, нова опасност за Републику Српску, због чега Савјет министара нема подршку СНСД-а.

Он је рекао да посланици СНСД-а неће на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ подржати извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину.

"Видјећемо на сједници Представничког дома, која би требало да буде одржана наредне седмице, какав ће бити исход гласања када је ријеч о Извјештају о раду Савјета министара. Уколико се отвори расправа и о смјени, а постоје информације да ће бити такве иницијативе и да постоји спреман одређен број потписа и то не мали, СНСД ће подржати ту иницијативу", рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Уколико дође до смјене, додао је он, СНСД неће партиципирати у будућем Савјету министара БиХ.

Према његовим ријечима, Савјет министара БиХ није централизована власт, мада је кроз експозе предсједавајућег Дениса Звиздића била видљива намјера да се концентрише одлучивање у овом тијелу, а да остали нивои власти морају да слушају Савјет министара.

"Политике које промовише Савјет министара често су у супротности са интересима Републике Српске и са нашим политичким ставовима и програмима. Зато ћемо подржати сваку иницијативу за смјену Савјета министара и сматрамо да не може остати до краја мандата", поручио је он.

Кошарац је напоменуо да је видљиво да Савјет министара жели да прерасте у владу, а по Уставу је помоћно тијело Предсједништва БиХ са ограниченим уставним надлежностима, те да је видљиво да Звиздић жели да буде премијер, мада то не може бити.

"Савјет министара покушава да игнорише ставове ентитетских власти, а у томе му подршку даје такозвани Савез за промјене када је ријеч о институцијама Републике Српске у процусу доношења одређених одлука", упозорио је он.

Кошарац је подсјетио да је Савјет министара донио низ аката за које се касније утврдило да су донесени без ставова Републике Српске и Федерације БиХ.

Коментаришући личне увреде које је на његов рачун упутио министар безбједности БиХ Драган Мектић, Кошарац је оцијенио да је овог министра понекад најбоље не коментарисати.

"Када се направи анализа кога и на који начин Мектић коментарише и какве су његове поруке и његово политичко дјеловање у институцијама БиХ мора се рећи да је то непримјерено и некултурно", оцијенио је он.

Кошарац је рекао да он и Мектић имају различите политичке ставове, али да никада није улазио у приватност било кога.

"То што Мектић ради највише говори о њему", констатовао је он.

Кошарац је рекао да се не слаже са Мектићевим политичким ставовима које износи у институцијама и подсјетио да је омогућио да се на Савјету министара усвоје измјене Кривичног закона којим се санкционише негирање непостојећег геноцида, што је у супротности са интересима Републике Српске.

"Ружно је када Мектић вријеђа предсједника Републичке организације породица несталих /Недељка Митровића/. Тај човјек је хуманиста. Веома је ружно да коментарише и поспрдно прича вицеве о Ратку Младићу и Радовану Караџићу. Ти људи нису заслужили такав однос човјека који долази из Републике Српске и ради у заједничким институцијама", сматра Кошарац.

Он је рекао да има сазнања, а то зна и "цијело Сарајево", да постоји изузетан добар однос на високом нивоу између Мектића и директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића Осмице.

Кошарац је додао да нико не спори да је неопходна сарадња између министра безбједности БиХ и директора ОБА, али да је питање у којој функцији.

Он је упитао како је могуће да Мектић прије неколико мјесеци каже да у БиХ нема терористичких изазова, а онда на конференцији за новинаре каже да је ОБА спријечила два терористичка напада.

"Наша улога је да коментаришемо шта ради власт на нивоу БиХ, али ни ја, нити било ко из СНСД-а, није коментарисао нешто што је приватно када је о том човјеку ријеч. Мектић нека ради како мисли да треба да ради, а ми ћемо пратити његово политичко дјеловање и сваки пут оно што уради на штету Републике Српске, то ћемо износити у јавност", поручио је Кошарац.

Извор: РТРС, СРНА