latinica  ћирилица
18/07/2017 |  21:32 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Сарајево: Обиљежен Дан Кинеске народно - ослободилачке армије (ФОТО)

Кинеска војска предана је јачању свјетског мира, поручио је кинески војни аташе у БиХ, Луо Тиефенг, вечерас у Сарајеву на пријему поводом обиљежавања 90. годишњице Кинеске народно-ослободилачке армије.
Пријем поводом Дана кинеске армије - Фото: СРНА
Пријем поводом Дана кинеске армијеФото: СРНА

Луо је истакао да је данас Кинеска народно-ослободилачка армија савремена оружана сила, способна да штити националну безбједност и обезбјеђује миран развој за велику земљу каква је Кина. Он је нагласио да је од 1990. године Кина послала укупно 31.000 официра и војника у мировне мисије УН, а 2015. године је објавила да ће успоставити резервне мировне снаге у УН од 8.000 чланова и обучити 3.000 страних мировњака.

Пријему поводом 90. годишњице Кинеске народно-ослободилачке армије у Сарајеву присуствовале су бројне званице, међу којима је министар одбране БиХ Марина Пендеш и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Анто Јелеч.

Кинеска народно-ослободилачка армија основана 1. августа 1927. године и баштини традицију Црвене армије која је за свој датум оснивања узела "Устанак у Нанчангу", данашњем главном граду југоисточне провинције Ђианши.

Извор. СРНА