latinica  ћирилица
18/07/2017 |  20:50 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Требиње: Казна за оборене липе (ФОТО)

Након што су власници хотела "Централ парк" у најужем градском језгу Требиња уклонили пет стабала липе старих више деценија, Комунална полиција из овог града је изрекла новчану казну инвеститору "Герман инвест" за оштећење комуналне инфраструктуре и наложила враћање имовине у јавном власништву у првобитно стање, потврђено је у Одјељењу за инспекције и послове комуналне полиције града Требиња.
Инвеститорима казна због уклањања липа - Фото: nezavisne novine
Инвеститорима казна због уклањања липаФото: nezavisne novine

У инспекцијама кажу да је инвеститор, међутим, исказао спремност да уклоњено зеленило врати садњом нових стабала.

"Инвеститор је прихватио одговорност и спреман је да изврши обештећења јавне имовине, али и да засади нова стабла, умјесто оних која су уклоњена. Комунална полиција је у складу са својим овлашћењима изрекла све мјере - издала је рјешење којим се од инвеститора налаже да врати јавну имовину у првобитно стање и, наравно, изрекла казнене мјере у складу с важећим прописима", рекао је Бојан Чворо, начелник Одјељења за инспекције и послове комуналне полиције.

Комисија за зеленило овог одјељења изашла је на терен и сачинила извјештај у којем је "заузела став да је до изваљивања дошло усљед поткопавања коријена стабала током извођења грађевинских радова и јаких удара вјетра". Комисија је предложила да се инвеститор обавеже да о свом трошку санира посљедице пада липа "и да у најкраћем року прибави и засади пет одраслих замјенских садница висине од 10 до 12 метара".

Извор: Независне новине